Povodom Dana muzeja, koji se obilježava 24. septembra 2021. godine, u 19.00 časova u Muzeju Republike Srpske biće predstavljena izložbena postavka „Banja Luka u prošlosti i danas“ i „Banja Luka na starim razglednicama“.

Izložba „Banja Luka na starim razglednicama“ prikazuje 36 razglednica stare Banje Luke, koje obuhvataju vremenski period od austro – ugarske vladavine pa sve do početka Drugog svjetskog rata. Izložba putem razglednica otkriva autentičan izgled grada na Vrbasu, gdje se vidi kako je grad izgledao krajem IX i u prvoj polovini XX vijeka. Prikazan je izgled grada i okoline, važnijih objekata i ulica na vjerodostojan način.

Fotografije koje su prikazane na izložbi „Banja Luka u prošlosti i danas“ načinjene su iz istog ugla na različitim vremenskim epohama, gdje je prikazan razvoj grada. Ova izložbena postavka obuhvata 38 fotografija koje prikazuju veliku transformaciju Banje Luke, koja je od male varoši prerasla u moderan grad.

-Povodom Dana Muzeja odlučili smo da posjetiocima prikažemo dio ove bogate i značajne zbirke fotodokumentacije, predstavljajući izložbe „Banja Luka u prošlosti i danas“ i „Banja Luka na starim razglednicama“. Ove fotodokumentarne izložbe bile su predstavljene u prethodnim periodima u Muzeju RS gdje su izazvale veliko interesovanje građana, navedeno je u sopštenju Muzeja RS.

Autor izložbe je Ljiljana Korać, a ovim postavkama Muzej Republike Srpske obilježava 91 godinu rada i postojanja.