Postoji jedan starinski osnovni recept za ovo slatko, a svi drugi su samo varijacije. Prenosi se sa koljena na koljeno, tako da ga je isprobalo više generacija. Naravno, vi ovaj recept možete mijenjati po sopstvenom ukusu.

Slatko od kupina – osnovni recept

Potrebni sastojci:

– 2 kilograma kupina

– 2 i po kilograma šećera

– 300 ml vode

Najprostiji recept za slatko od kupina ima svega tri sastojka. Preporučujemo vam da na pijaci kupite jednu gajbicu kupina, ona obično teži između dva i po kolograma i dva kilograma. Kada ih očistite i operete i kilaža će se smanjiti. Ne morate se pridržavati striktno ovih mjera, ali prema starinskom receptu se smatra da slatko najbolje ispada kada se kuva sa dva kilograma kupina.

Kupine stavite u đevđir da se dobro ocijede i properite ih kroz više voda. Trudite se da što manje dodirujete kupine, jer što su više u kontaktu sa rukama to će biti mekše. Ova poslastica se brzo sprema, prije svega zato što kupine ne treba ljuštiti ili sjeći, potrebno je samo ih dobro oprati.

Razlika između divljih i domaćih kupina je u tome što su domaće kupine mekše i moraju se drugačije tretirati kako se ne bi raspale u procesu kuvanja. Zato je potrebno da njih kuvate nešto kraće, tek nakon što se uštpinuje šećer.

Dakle, u veliki lonac stavite šećer i 300 mililitra vode i kuvajte šećer dok se ne ušpinuje. Tek onda dodajte kupine i pažljivo ih rasporedite, sve vrijeme pazeći da ih ne oštetite rukama.

Kuvajte neko vrijeme oko 10 minuta dok kupine malo ne omekšaju, a onda pojačajte vatru. Znaćete da nigdje niste pogriješili kad vidite da ne na vrhu počela da se pojavljuje pjena.

Tu pjenu obavezno skupite kašikom. Nemojte dozvoliti da završi u slatkom, jer ako bude te pjene u tegli, odnosno vazduha, time će slatko trajati znatno kraće.

Mnogi se pitaju kako se pravi slatko od kupina i kako da se kupine ne raspadnu?

Preporučuje se da ne miješate varjačom, nego samo blago protresete šerpu kako biste spriječili da kupine previše omekane. Potreno je samo blago prodrmati s vrmena na vrijeme i tada pazite da se nešto slatka ne izlije.

Sljedeći korak je samo da kuvate dok slatko ne bude idealne gustine. Svaka iskusna domaćica zna kada je slatko dovoljno kuvano. Ovo možete lako provjeriti tako što ćete uzeti malo slatka i ostaviti na tacnici da se malo ohladi. Ako primjećujete da je rijetko, potrebno je da kuvate još desetak minuta.

Koliko dugo se kuva slatko od kupina? Ovo slatko se priprema kraće od skoro svih drugih, potrebno je između 45 minuta kuvanja i sat vremena. Sve zaivisi od količine koju pripremate, kvaliteta šporeta i šerpice.

Sklonite slatko sa šporeta, uzmite pamučnu krpu koju ste prethodno potopili u vodu i procijedili. Stavite je preko lonca i dobro je uvijte u ručke, kako biste spriječili da ulazi vazduh. Ostavite slatko da odstoji tokom noći i da se sasvim ohladi.

Sutra ujutro sterilišite tegle. Dovoljno je samo da ih operete i tako mokre ubacite u rernu na 100 stepeni. Tegle su sterilisane onda kada se voda sa tegli sasvim osuši. Prebacite slatko u tegle, dobro zatvorite i okrenite tegle naopako. Ostavite tako da odstoji par sati, kako bi se dobro vakumirale.

Ovako napravljeno slatko će trajati par mjeseci. Držite ga na hladnom i tamnom mjestu, a kada ga otvorite čuvajte ga u frižideru.