Nakon što su završene posljednje pripreme, “Eko toplane” su spremne za početak nove sezone grijanja, koja počinje 15. oktobra, odnosno i ranije ako se utvrdi da je od 1. oktobra prosječna dnevna temperatura spoljnjeg vazduha dva prethodna dana uzastopno niža od 12 stepeni.

Iz “Eko toplana” su rekli da je tokom ljetne pauze urađen  redovni godišnji remont proizvodnih postrojenja i popravke na dijelovima distributivne mreže.

“Tehničke ekipe ‘Eko toplana’ zamijenile su stare cijevi novima u nekoliko banjalučkih ulica, prema unaprijed utvrđenom planu, na osnovu analiza rađenih tokom prethodnih sezona i utvrđivanja najkritičnijih tačaka, odnosno na dijelovima mreže na kojima najčešće dolazi do pucanja i prekida isporuke toplotne energije tokom sezone grijanja”, kazali su iz “Eko toplana”.

Ističu da su stare i dotrajale cijevi zamijenjene novima na nekoliko mjesta u ulicama Pilanska i Frane Supila, na dijelu magistralnog vrelovoda Industrija, gdje tokom sezona dolazi do čestih prekida isporuke toplotne energije.

“Tokom ljetne pauze sanirana je mreža na nekoliko dionica, a između ostalog, stare cijevi zamijenjene su novima i urađena je sanacija dijelova toplifikacionog sistema i to na više lokacija u ulicama Kozarska, Stepe Stepanovića, Pete kozarske brigade“, pojasnili su iz ovog preduzeća.

Kako ističu,  sistem daljinskog grijanja saniran je i u ulicama Nikole Pašića, Bulevar cara Dušana, Petra Kočića, Prvog krajiškog korpusa, Kralja Alfonsa, Skendera Kulenovića, Braće Jugovića, Majke Jugovića, Dragiše Vasića, Bulevar vojvode Živojina Mišića, Đede Kecmanovića, Milana Karanovića, Carice Milice, Slobodana Jovanovića, Kralja Petra Drugog…

“U okviru priprema za sezonu urađen je i redovan remont svih toplotnih podstanica, a osim toga saniran  je i dio sistema daljinskog grijanja za osnovne škole Petar Petrović Njegoš, Branko Ćopić i Jovan Cvijić, te na Kampusu Univerziteta Banjaluka, kako bi osnovcima i studentima tokom predstojeće sezone bio obezbijeđen što bolji kvalitet grijanja“, kažu iz ovog preduzeća. Kako kažu, oni u u sezonu grijanja ulaze spremni i kada je riječ o energentu, a krajem prošle sezone počela je nabavka drvnog sortimenta za predstojeću sezonu.

“Do sada su nabavljene planirane količine energenta, a očekujemo da će i isporuke tokom sezone biti realizovane u skladu sa potrebama, odnosno definisanim planom nabavke i zaključenim ugovorima sa dobavljačima”, kažu iz “Eko toplana”

Kako pojašnjavaju, zbog dotrajalosti distributivne mreže, obično se na početku sezone grijanja, usljed velikih termodinamičkih promjena, pojavi veliki broj kvarova na samoj mreži, zbog čega potrošače mole  za razumijevanje.

“Sve naše tehničke ekipe su na terenu i pokušaće svaki kvar otkloniti u što kraćem roku. U slučaju problema sa grijanjem, korisnici mogu da se jave na besplatan info-broj 0800 502 12, na email info@ekotoplanebanjaluka.com ili adresu Bulevar vojvode Živojina Mišića 32. Osim toga, korisnici se mogu informisati i pratiti servisne informacije tokom sezone i na sajtu www.ekotoplanebanjaluka.com, kao i putem društvenih mreža Facebook i Instagram”, kažu u “Eko toplanama”.

Podsjećaju da prema Odluci o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, koju je usvojila Skupština grada Banjaluka, sezona grijanja počinje 15. oktobra, odnosno i ranije ako se utvrdi da je od 1. oktobra prosječna dnevna temperatura spoljnjeg vazduha dva prethodna dana uzastopno niža od 12 stepeni.