Podrška porodiljama je tema oko koje se u Banjaluci lome koplja već mjesecima.

Političke opcije koje čine vlast u gradu su svaka za sebe napravile plan kako da im pomognu, ali nijedan nije proveden iz riječi u djelo.

Za sada su obje strane, većina u Skupštini grada i gradonačelnik Draško Stanivuković, saglasni da je potrebno da Grad pomogne novopečene majke, ali se ne mogu usaglasiti čiji plan je bolji.

To pitanje je postalo aktuelno već kod usvajanja budžeta grada. Većina u Skupštini je uložila amandmane na budžet, a jedan od njih predviđao je isplatu jednokratne novčane pomoći od 500 KM za porodilje u ovoj godini. U te svrhe se trebalo izdvojiti oko million KM iz gradske kase.

Sa takvim planom se nije slagala druga strana. Oni su tvrdili da se u principu “ne protive mjerama koje trebaju da podrže najranjivije kategorije”, ali da zamisao većine u Skupštini “nije sistemsko rješenje”, već da je cilj da se samo “skine novac sa pojedinih stavki u budžetu”.

Govorili su da je to samo “izgovor kako bi se novoj gradskoj administraciji na čelu sa gradonačelnikom, otežao rad, jer se novac uzima sa stavki za održavanjem zelenila, puteva i slično”.

Nakon nekoliko sedmica svađe u Skupštini grada i preko medija, sredinom aprila je usvojen budžet grada sa stavkom isplate jednokratne novčane pomoći porodiljama.

Time je amandman većine postao sastavni dio budžeta grada, ali isplata ove jednokratne pomoći nije realizovana.

U međuvremenu je gradska administracija napravila svoj plan pomoći porodiljama za koji tvrde da je onaj pravi.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je više puta rekao da su “na taj način izašli u susret zahtjevima većine u Skupštini grada”.

Za sada su se mogle čuti različite informacije na ovu temu. Prvo je najavio da će svaka žena iz Banjaluke koja rodi dijete dobiti 10 odsto na platu za vrijeme porodiljskog odsustva, ali i da će “za one koje ne rade biti obezbjeđena finansijska podrška”.

U međuvremenu je došlo i do izmjene ranije najave. Stanivuković je rekao da isplate neće biti jednake za sve, već da će iznos, koji daje Grad, zavisiti od visine plate, koju prima porodilja.

– Pripremamo pravilnik koji će napraviti određenu gradaciju. Porodilje će primati ovu podršku iz budžeta grada na osnovu platnog razreda, tako da neće biti identični iznosi. Cilj je da one porodilje sa nižim primanjima dobiju veće iznose – zaključio je Stanivuković.

Prema posljednjim informacijama iz Gradske uprave, još se usaglašava pravilnik za raspodjelu ovog novca.

Iako još nije formirana zvanična verzija potvrdili su da će isplata dodatka porodiljama zavisti od visine primanja porodilje.

– Zahtjev za ovom vrstom pomoći će se sa odgovarajućom dokumentacijom morati predati Gradskoj upravi. U planu je da se iznosi uplaćuju mjesečno u periodu od jedne godine – naveli su u Gradskoj upravi.

I za ovaj plan je teško reći kada će biti realizovan. Mimo ovog pravilnika, biće potrebno da se obezbijede sredstva za realizaciju u gradskoj kasi, a za takav poduhvat je potrebna podrška Skupštine grada.

Trenutno ta podrška ne postoji, tako da su ovaj, kao i prethodni plan, zapeli u novom političkom konfliktu većine u Skupštini i gradske administracije i to oko Nacrta rebalansa budžeta grada.

Naime, tim dokumentom se prekraja prvobitni budžet u kojem je bila predviđena isplata 500 KM jednokratne novčane pomoći porodiljama, a koju želi većina.

Sada se priprema drugi plan za novu vrstu podrške novopečenim majkama, koju želi Stanivuković.

Za sada ne postoji naznaka da će jedna od ovih strana odustati od svoje zamisli.

Da bi se se to dogodilo, potrebno je da se dogovore oko koncepcije rebalansa budžeta grada jer raspored sredstava u gradskoj kasi diktira politike, koje će sprovoditi Grad Banjaluka.

Ta tačka bi trebala da se nađe na idućem zasjedanju Skupštine grada, ali još nije jasno kada će se ona održati.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da će većina insistirati da se pomoć porodiljama isplati onako kako je bilo predviđeno usvojenim amandmanima, te da neće pristati na “nikakve postotke”.

– Kroz Nacrt rebalansa je pokrenuta priča da se porodiljama ne daje takva vrsta pomoći nego da to bude u nekim procentima. Važno je reći da bi ta pomoć iznosila oko 10 odsto, ako je u pitanju najniža plata, a da bi ona bila nešto manja, ako je plata porodilje viša. Tako ćemo doći u situaciju da na primjer, porodilje sa primanjima preko 1.000 KM, ne bi ništa dobile. To nije ono za što smo se mi zalagali – rekao je Ilić i naglasio da je kod amandmana za porodilje važna još jedna činjenica.

– Gradonačelnik uopšte nije predao amandmane za porodilje na ocjenu ustavnosti Ustavom sudu RS. Na taj način nije bilo odloženo ni u kojoj mjeri njihovo izvršenje – rekao je Ilić.

KOLEGIJUM

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da će naredne sedmice sazvati Kolegijum Skupštine grada.

– Imam zakonsku obavezu da Skupštinu sazovem u roku od 15 dana od dana kada je prekinuta. Planiram da ispoštujem tu normu, a pored toga želim da razgovaramo i usaglasimo stavove oko Nacrta rebalansa kako ova situacija ne bi išla u nedogled – rekao je Ilić.

Sjednica Skupštine grada se trebala održati prošle sedmice ali je otkazana zato što su odbornici većine odlučili da ne prisustvuju zasjedanju zbog, kako su naveli, “napada, prijetnji i pritisaka gradonačelnika na njih”.

(srpskainfo)