Skok cijena kafe na svjetskom tržištu već od sutra osjetiće i stanovnici Republike Srpske, koji će za ovaj proizvod morati da izdvoje oko deset odsto više novca.

I i tu nije kraj mukama potrošača, jer bi cijene kafe, kako navode proizvođači, mogle nastaviti i dalje rasti, a glavni krivac za to su skuplji transport, nepovoljni klimatski uslovi u Brazilu, koji su prepolovili ovogodišnji rod, ali i pandemija virusa korona.

Direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac tvrdi da je cijena minasa, vrste kafe koja se najviše uvozi za domaćinstvo, u istom periodu lani koštala 1.500 dolara po toni, dok je sada 4.000 dolara po toni.

Kafa je na svjetskom tržištu znatno poskupjela u posljednjih osam mjeseci, što je nametnulo poskupljenja i kod nas, tako da od 1. oktobra potrošače očekuju više cijene mljevene kafe”, kazao je Banjac, prenosi “Glas Srpske.

Kako dodaje, očekuje se i drugi talas poskupljenja, jer je cijena kafe na svjetskom tržištu “otišla u nebo”, a i dolar koji diktira kretanja sirovine na svjetskom tržištu je skočio.

-Kada se sabere situacija sa sušom u Vijetnamu, snijegom i mrazom u Brazilu i veliko poskupljenje prevoza, sve skupa odražava se na cijenu”, ističe Banjac.

Iz trgovačkog lanca “Frukta trejd” iz Dervente, koji proizvodi i pakuje “RD kafu”, poručuju da su im zalihe pri kraju i da je neminovno da će doći do poskupljenja kafe.

Oni koji radije piju kafu u kafićima za sada ne treba da brinu, jer su cijene već visoke, pa kako priznaju i sami ugostitelji, nema smisla da ih povećavaju.

Ionako kafa već košta dvije marke u većini lokala, a ponegdje i 2,5 KM. Svako poskupljenje negativno utiče na promet. To je maksimum koji naše tržište i naša kupovna moć mogu podnijeti, mislim da neće biti novih poskupljenja- rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka”, Dalibor Šajić.

Iz Udruženje građana “ToPeer” iz Doboja poručuju da građani Srpske teško podnose konstantna poskupljenja, a pogotovo kada je riječ o proizvodima koji se stalno koriste, što je upravo i kafa.

“Ekonomska kriza koja je proizvedena samom pandemijom u kojoj se nalazimo skoro dvije godine nametnula je potrošačima velike troškove u svim sferama- rekla je u ime Udruženja građana “ToPeer”, Nataša Đorđić.

Da cijena kafe konstantno raste pokazuju i podaci Zavoda za statistiku RS, prema kojima je kilogram ovog proizvoda prošlog mjeseca koštao 12,96, a prije pet godina 12,32 KM, prenosi Mondo.

(mondo)