Pogledajte od čega se prave riblji štapići i da li su zapravo zdravi za ishranu djece i odraslih.

Mališani obožavaju da jedu riblje štapiće, a roditelji ih vole, jer se brzo i vrlo lako spremaju. Imamo gotov obrok začas, a, za razliku od ribe, nema čišćenja kostiju, začina, pripreme. Ipak, jeste li se nekad zapitali koliko su oni zdravi i dobri za vaše dijete?

Svi znamo da je riba nevjerovatno zdrava, pa mislimo da će i štapići donijeti kvalitetne nutrijente našem djetetu. Obično osnovu ovih štapića čine skrob, pšenično brašno, kvasac, a ribe skoro i da nema. Ako biste pogledali deklaraciju, postotak ribe bi bio veoma mali u odnosu na sve ostale sastojke.

Kada se priprema riba u industriji, otpad je neminovan. Sve ono što preostane od mesa stavlja se u razne paštete i virše. Poslije prerade takođe ostaje otpad. E, baš od tog otpada nastaju riblji štapiči. Ti dijelovi ribe se, uz dodatak aditiva, paniraju u prezlama i prave u obliku štapića.

Kako bi izgledala jedna prosječna deklaracija ribljih štapića? Bilo bi tu oko 20-30 posto ribe, i to upitnog porijekla, potim bi se tu našlo pšenično brašno, vlakna iz graška, prezle, ulje, dekstroza, razni aditivi, E oznake i začini.

Skuplje varijante ribljih štapića su možda malo kvalitetnije, jer umjesto otpada paniraju filete ribe. Ipak, ni to nije najzdravija opcija zbog svih ostalih sastojaka koji se pored ribe nalaze, ali i zbog načina pripreme.

Zdrave riblje štapiće možete napraviti sami, djeca će ih sigurno obožavati. Prave se vrlo jednostavno.

Potrebno je: 

  • -350 g bakalara bez kože i kostiju (možete i neku drugu ribu ako beba više voli)
  •  veliko jaje
  •  prezle, oko 120 g
  •  limun
  •  maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte rernu na nekih 200 stepeni Celzijusa i papir za pečenje malo premažite uljem.

Isijecite ribu na štapiće.

U jednoj posudi umutite jaja, a u drugu pomiješajte prezle sa limunovim sokom.

Svaki štapić ribe umočite prvo u jaje, a potom uvaljajte u prezle. Stavite na papir za pečenje.

Pecite 20 minuta ili dok ne porumene.