Jedna od najčešćih metoda kuvanja riže može da dovede do niza zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici.

Rižu kuvate na klasičan način – barite je u šerpi sve dok voda ne ispari? Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj metod kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz riže, piše Independent.

Osim industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u riži, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje riže je da ostane da se natopi tokom noći, potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.

Inače, prisustvo arsena u riži dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja riže za Bi-Bi-Si program “Trust me, I’m a doctor“.

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja riže. Na jedan dio riže stavljao je dva dijela vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja kada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na dio riže sipao pet istih dijelova vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio rižu u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.