U periodu od 25. do 30. oktobra, Muzej Republike Srpske u saradnji sa partnerima, te uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, realizuje projekat pod nazivom „Škola arheologije – Kastel 2021“.

U sklopu ovog projekta planirane su zanimljive aktivnosti za djecu pod nazivom „Muzej na otvorenom“, a koje je sufinansirao Grad Banja Luka.

-Planirano je da jedan dio lokaliteta na Kastelu bude osposobljen za djecu školskog uzrasta, te da na sat vremena postanu arheolozi. U okviru dvije radionice ugostićemo učenike OŠ „Branko Ćopić“ Banja Luka. Treća radionica planirana je za subotu 30. oktobra sa početkom u 11.00 časova i biće otvorenog karaktera za zainteresovane koji će se zbog ograničenog broja djece (do 30) morati prijaviti putem imejla – navedeno je u saopštenju Muzeja.

Iz Muzeja Republike Srpske navode da odvijanje aktivnosti zavisi samo od vremenskih uslova.

Grad Banja Luka je podržao projekat Muzeja Republike Srpske pod nazivom „Muzej na otvorenom“ putem Javnog konkursa za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2021. godinu.