Jaja su namirnica koju većina najviše koristi kao samo jelo ili kao dio brojnih jela.

Kupovina jaja možda zvuči kao jednostavan zadatak, ali širok spektar opcija može da nametne brojna pitanja od veličine, preko boje, pa sve do pakovanja.

Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja?

Boja ljuske jajeta zavisi od rase kokoške koja nosi jaje, a ne od ishrane, životne sredine ili drugih faktora. I bijela i smeđa jaja su prirodna, kao i druge nijanse sive boje. Ne postoji apsolutno nikakva razlika u ukusu ili kvalitetu jajeta na osnovu boje ljuske.

Razlika je u genima.

“Bijela jaja legu kokoške sa bijelim perjem, dok žuta jaja lijegu koke sa šarenim i crvenim perjem. Takođe, postoji i vrsta Amerukana kokoški koje legu jaja sa plavom ljuskom”, objasnio je Tro. V. Bui sa Univerziteta Kornel za New York Times.

Bijele kokoške često nose bijela jaja, a smeđe, crvenkaste kokoške imaju više pigmenta u ljusci jajeta.

Da li je veličina jaja bitna?

Veličina jaja može zavisiti od različitih razloga, poput rase pilića ili ishrane, ali najznačajniji faktor je starost, pri čemu starije kokoške nose veća jaja. Iako veličina jaja ne utiče na kvalitet, može napraviti razliku ako pečete ili pripremate recept.

Koji je najbolji način za čuvanje jaja kod kuće?

Većina frižidera ima prostor za skladištenje jaja na vratima, ali ovo nije najbolje mjesto za njihovo držanje. Jaja se najbolje čuvaju u kutiji u kojoj su kupljena, unutar glavnog dijela frižidera, gdje je temperatura najkonzistentnija. Ovo je poželjnije u odnosu na vrata frižidera, koja se otvaraju i zatvaraju i mogu da variraju u temperaturi i nivoima vlage. Svježa jaja obično traju oko šest nedjelja u frižideru, ali mogu da traju i duže. Da biste provjerili da li vam je jaje pokvareno, nježno ga dodajte u visoku čašu vode – ukoliko potone, dobro je, ali ako pluta, bacite ga, piše Real Simple.