Pogledajte zašto je ležanje na stomaku od velikog značaja za bebu.

Jedna od najvažnijih aktivnosti kada je beba veoma mala jeste okretanje na stomak. Na početku, većina ne uživa u ovome, ali je to veoma važan dio bebinog razvoja.

Zbog čega bi beba trebalo da provodi vrijeme na stomaku?

Okretanje bebe na stomak pomaže joj da razvija mišiće, kako bi kasnije mogla da nastavi sa razvojem i nauči da se okreće, puzi. Takođe, stručnjaci smatraju da ovo mnogo smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti djeteta, jer ono uči da podigne gornji dio tijela samo.

Važno je da svakog dana beba neko vrijeme provodi na stomaku. Jačaće tako mišiće vrata, ramena, stomaka, a pripremiće se za sve naredne korake u razvoju. Pored toga, dok je na stomaku, beba upoznaje nove teksture, dodiruje različite materijale i dobija drugačiju perspektivu.

Kada je vrijeme da stavljate bebu na stomak?

Sa okretanjem bebe na stomak možete početi čim dođete iz bolnice. Što prije počnete, beba će lakše prihvatiti ovo kao nešto normalno za nju. Okrećite je na stomak dva ili tri puta dnevno po 3-4 minuta. Kada beba počne da uživa u ovome, možete produžiti to vrijeme. Ipak, kada beba jede, sačekajte da prođe nekih pola sata, pa je tek onda stavite na stomak.

Kako da beba zavoli vrijeme na stomaku?

  • Stavite igračke naspram nje, jer će je zanimati da ih gleda. Kada malo ojača, željeće čak i da ih dohvati. Birajte neke igračke sa primamljivim bojama, iz kojih se čuje neka muzika i slično.
  • Stavite bebu pred ogledalo. Kada bude vidjela u ogledalu tu drugu bebu, pošto sebe još uvek nije svjesna, ona će se obradovati i mnogo zainteresovati.
  • Stavite bebu na svoje grudi, ali je obavezno pridržavajte rukama. Vi ste bebi najvažnija osoba, pa će željeti da podigne glavicu da bi vas vidjela.
  • Stariji brat i sestra mogu leći naspram bebe, a ona će jedva čekati da podigne pogled ka njima.

Ma koju odluku da donesete, uvijek se potrudite da bebu animirate, ali i da bude sigurna. Nemojte je nikada samu ostavljati na stomaku. I imajte na umu važan savjet – koliko god da je ležanje na stomaku važno, nemojte nikada stavljati bebu da spava u tom položaju. Uvijek treba da leži ili na leđima ili na strani.