Dječak iz Alabame, koji je rođen poslije samo 21 sedmice, postavio je svjetski rekord kao najranije rođena beba koja je uspjela da preživi.

Ginisova knjiga rekorda objavila je da je Kertis Mins pri rođenju težio 419,5 grama i da je postavio novi svjetski rekord.

Rođen je 132 dana prije vremena, 5. jula 2020. godine, sa blizancem koji, međutim, nije preživio. Kertis je sada zdrav i star 16 mjeseci, prenosi BBC.

Doktor Brajan Sims, koji je bio na porođaju, rekao je da statistika pokazuje da beba rođena tako mlada nema praktično nikakve šanse za preživljavanje, ali je Kertis nadmašio izglede.

Nakon što je dječak ojačao, otpušten je poslije 275 dana u bolnici, ali mu je bila potrebna pomoć terapeuta da počne da koristi usta i jede.

“Mogućnost da konačno odvedem Kertisa kući i iznenadim svoju stariju djecu njihovim mlađim bratom je trenutak koji ću uvijek pamtiti”, rekla je njegova majka Mišel Batler.

Puni termin za fetus je u 40. sedmici trudnoće, a Batler je rodila blizance na pola tog vremena. Druga beba je umrla jedan dan nakog porođaja, dok je Kertis nakon tri mjeseca skinut sa respiratora i dobio je dvadesetčetveročasovnu njegu sve dok nije pušten u aprilu.

Kertisu je potrebna sonda za hranjenje i dodatni kiseonik, ali doktor Sims kaže da je dobrog zdravlja.

“Ne znamo kakva će budućnost biti za Kertisa jer ne postoji niko drugi kao on”, rekao je Sims.

Ginisova knjiga svjetskih rekorda navodi da je on za jedan dan pobijedio prethodni rekord, koji je postavljen samo mjesec dana ranije kada je Ričard Hačinson iz Viskonsina rođen nakon 21 sedmice i 2 dana.