U ljeto i jesen priroda obiluje svježim voćem i povrćem, dok je zima relativno siromašna po tom pitanju pa se zato od davnina sprema zimnica, tj. prave zalihe hrane kako bi i zimi mogli ukusno i raznoliko jesti.

Uprkos tome što je danas u supermarketima tokom većeg dijela godine dostupno svježe i konzervisano voće i povrće, priprema zimnice je običaj koji se nastavlja i danas. A tome svjedoči i to što gotovo svako ima neki mamin ili bakin recept za savršen džem od jagoda ili najbolju turšiju na svijetu.

Ljetnje bebe su, rekli bi neki, rođene u najljepšem dijelu godine – toplo je, ima puno sunca, dani dugo traju, sve cvjeta i lijepo miriše, ide se na ljetovanje, itd. Ipak, njihovim roditeljima je u jednom teže – kada dođe vrijeme za uvođenje čvrste hrane, sa navršenih šest mjeseci  mogu biti u problemu šta da  izaberu zbog oskudne ponude.  Zato se dosta mama odlučuje na pripremu zimnice od domaćih proizvoda koju kasnije mogu ponuditi svojoj bebi.

Nekoliko je načina čuvanja, a to mogu biti sušenje, zamrzavanje, konzervisanje raznim zaslađivačima, čuvanje u soli ili slanoj vodi, u sirćetu, u ulju, itd. Ipak, za male bebe je najbolje koncentrisati se na zamrzavanje hrane, jer ono ne zahtijeva konzervanse ili začine koji se bebama ne daju.

Ono što je najvažnije za pripremu zimnice:

  • Odaberite zdravo, zrelo i čvrsto voće ili povrće, a oštećene ili lošije komade konzumirajte odmah.
  • Posuđe i pribor koji ćete  koristiti mora biti besprijekorno čist.
  • Ako zimnicu spremate u teglice, one se moraju sterilisati.
  • Poklopci, zatvarači, čepovi, gumice takođe.
  • Ako koristite celofan, potrebno ga je prethodno natopiti u alkohol.

Kako čuvati povrće?

Ako nemate ideju što s nekim povrćem, imajte na umu da se gotovo sve vrste mogu zamrznuti. Zamrzavanjem ono ostaje u dobrom stanju uz najmanji gubitak vrijednih mineralnih sastojaka i vitamina.

Ono što je važno kod odmrzavanja je da jednom odmrznutu hranu ne smijete ponovo zamrzavati . Praktičan savjet je da hranu za zamrzavanje spremate u plastične kesice ili posude kako jedna vrsta ne bi poprimila miris druge.

Grašak – očišćeno zrno blanširajte 1 minut, procijedite, prosušite i stavite u kesice, a zatim u zamrzivač. Sasvim mlad grašak nema potrebe blanširati, možete ga svježeg zamrznuti.

Boranija – svježa boranija trebalo bi da bude tvrda. Očistite je, narežite ili ostavite cijele. Blanširajte 2 minuta, a zatim ocijedite i spremite u kesice.

Blitva – potrebno je dobro operete svaki list pojedinačno, blanširajte 2-3 minuta, a potom ocijedite i ohlađeno spremiti u kesice.

Spanać – postupak je isti kao za blitvu, s tim da njega prije spremanja u kesice možete i usitniti u blenderu, i kao takav će biti dobar za variva, piree ili djeci omiljeni „spanać na mlijeku“.

Kelj – kelj isijecite na manje dijelove, a zatim ga isitnite i blanširajte pola minuta. Ohlađeno stavite u zamrzivač.

Karfiol – odstranite lišće, a zatim karfiol podijelite na cvjetove koje ćete blanširati 3 minuta.

Mrkva– sasvim mlade mrkve dovoljno je samo očistiti, one veće možete nasjeckati sitno (kako ih inače koristite u varivima i sl.). Potrebno ih je blanširati 2 minuta i spremne su za čuvanje.

Peršunov list – gubi sva svoja svojstva kuvanjem, a ni sušenje nije puno bolja opcija. Zato ga možete oprati, sitno nasjeckati i sipati u posude i zamrznuti, a on će vam uvijek biti pri ruci mirisan i aromatičan.

Paprika – s paprikama možete zaista svašta. Dio koji spremate za punjene paprike, pripremite tako da im odstranite vrh i očistite sjemenke. Možete ih i peći u rerni, a kada su gotove, očistiti ih i složiti porcije za zamrzivač. Takođe ih možete cijele ili prepolovljene blanširati 2-3 minuta, pa u kesice.

Patlidžan – operite ga i isijecite na tanke kriške (pola cm otprilike) i blanširajte 3 minuta.

Kako sačuvati voće?

Slično kao i s povrćem, za bebe je najjednostavnije voće zamrznuti, a kada dođe vrijeme polako sve bogatstvo vaditi iz zamrzivača i pripremati u kašice.

Bobičasto voće – operite i odstranite lošije bobice, rasporedite na ravnu površinu (tacna, daska za sječenje, oval, veći tanjir) da se ne dodiruju međusobno i tako ostavite u zamrzivaču za nekoliko sati. Kada je voće smrznuto možete ga sipati kesice ili u jednu vreću – obzirom da je svaka bobica posebno smrznuta neće biti problem izaditi koliko vam treba.

Jabuke – iako se mogu čuvati na hladnom i mračnom, zamotane u novinski papir, takođe ih možete i oprane, očišćene i narendane čuvati u zamrzivaču.

Kajsije, šljive – operite, osušite i odstranite koštice. Po želji možete spremati polovine ili sitno sjeckane za kašice i za zamrzavanje.

Kruške – možete ih spremati kao jabuke ili kao kajsije.

Takođe, od gotovo sve voća možete kuvati i džemove, marmelade i kompote. Recepte koje imate i koje pripremate za svoje ukućane prilagodite bebi (izbacite agrume i po mogućstvu i šećer kada je voće dovoljno slatko).