Penzioner Radomir Savić (83) iz Banjaluke, koji je srčani bolesnik, predstojeću zimu dočekuje u teškim uslovima, bez struje i grijanja.

Kako je ispričao za “Nezavisne”, on živi sam u svom stanu u banjalučkom naselju Nova varoš.

“Najpotrebniji su mi električna energija i grijanje. Ne mogu noću da spavam zbog bolesti, ali i hladnoće. Zamislite kako je meni koji imam toliko godina živjeti u ovoj hladnoći. Apelujem na sve koji mogu da mi pomognu da mi se uključi struja, te da se ugrijem, to je ono što mi je prioritet dok sam živ”, priča kroz suze Savić.

Prema njegovim riječima, on je bio vlasnik dva preduzeća u bivšoj državi, te je nagrađen od strane Josipa Broza Tita, tadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije, medaljom zasluge za narod.

“Ovo je dovoljan dokaz kako sam dobro radio svoj posao. Bio sam vlasnik dva preduzeća u bivšoj Jugoslaviji, koja su zapošljavala oko 40 radnika. Većinu onoga što sam stekao, prevarom su mi drugi uzeli“, priča ovaj penzioner.

Dodaje da trenutno živi od 392 KM penzije, od koje većinu novca troši na lijekove.

“Samo oko 100 KM dajem za liječenje i lijekove jer sam srčani bolesnik. Takođe, imam mnogo udruženih bolesti te problema s prostatom”, kaže Savić.

Ističe da živi s mukama, te da se cijele prošle godine izolovao u stanu zbog pandemije virusa korona.

“Dug za struju mi je oko 2.500 KM. Pošto nemam električnu energiju nekada se desi da naveče hodam kroz stan i ne vidim ništa, pa udarim glavom u zid, povrijedim se i padnem. Nekako se jedva podignem i nastavim, ali pitanje do kada ću to moći”, naglašava Savić.

Kaže da mu je najbitnije da starost i ovo malo života što mu je preostalo provede u uslovima koji su dostojni čovjeka i s uključenom električnom energijom i grijanjem.

“Zaista mi je teško živjeti u ovakvim uslovima, posebno zimi, jer nemam grijanja, ali ni dovoljno novca da ga sebi obezbijedim. Nadam se da ću uspjeti riješiti ovaj problem”, kaže Savić.

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu ovom osamdesettrogodišnjem penzioneru mogu to učiniti putem mobilnog telefona 065/426-254.

(nezavisne)