Često je roditeljima problem kako da daju lijek malom djetetu, posebno ako dijete ne želi da proguta lijek ili negoduje zbog ukusa koji mu se ne dopada…

  1. Pridržavajte se uputstva vašeg pedijatra 

Poštujte savjete o doziranju lijeka koje vam je dao pedijatar. Nemojte mijenjati dozu na svoju ruku kao ni vrijeme trajanja terapije. Ne prekidajte liječenje kada primijetite da je djetetu bolje. To je posebno važno kod antibiotika. Pročitajte u uputstvu moguća neželjena dejstva. Neki lijekovi mogu izazvati crvenilo, svrab, povraćanje i druge tegobe. Ako uočite neki simptom od neželjenih dejstva, obavezno se javite vašem pedijatru.

    2. Važno je da ispoštujete način uzimanja lijeka 

U svakom uputstvu stoji način uzimanja lijeka. Neki medikamenti se mogu uzimati nezavisno od hrane, ali kod nekih je izričito napisano da se pije prije ili poslije jela ili za vrijeme obroka. Postoje lijekovi koje ne treba uzimati sa određenim namirnicama, jer neke supstance iz tih namirnica poništavaju njihovo dejstvo.

Prilikom korišćenja sirupa, obavezno dobro promućkajte sadržaj u flašici kako bi se ujednačio.

    3. Kupovina bez recepta 

Postoje lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (što svakako nije za preporuku) obavezno navedite farmaceutu uzrast i tjelesnu težinu djeteta, kao i lijekove koje eventualno već uzima.

Posebno naglasite ako je dijete na na nešto alergično.

     4. Tablete ne treba lomiti, kao ni otvarati kapsule

To ne treba raditi iz dva razloga.

Prvo, želudačna kiselina može smanjiti ili povećati dejstvo lijeka. Drugo, pojedine tablete su obložene specijalnim filmom upravo da bi se zaštitio želudac. Zato je važno dati lijek onako kako je originalno pakovan, a ne koristiti opciju pola doze istog leka za odrasle.

   5. Koji je najbolji položaj za davanje lijeka djetetu? 

Najbolje je da dijete sjedi ili stoji, lijek se daje pri korijenu jezika uz punu čašu vode. Uz neke lijekove se dobija posebna kašica ili kapaljka. Ako lijek dajte uz pomoć šprica, stavite ga na unutrašnjost obraza i polako dozirajte.

Savjet +

Jedna mama je podijelila jedan trik kako bebi daje lijekić.. Ukolko je beba navikla na flašicu, u silikonski dio flasice stavite špric sa lijekom. Beba će lakše popiti, bez prosipanja…

7. Ako dijete negoduje zbog ukusa?

Pokušajte prije davanja lijeka da djetetu date nešto hladno, na primjer sladoled. To će na kratko umrtviti recepotre jezika pa će se neprijatan ukus manje osjećati.

8. Šta ako dijete povrati lijek?

Ako dijete povrati lijek u okviru 30-45  minuta od momenta davanja, lijek treba ponovo dati.

Ako se povraćanje istog lijeka ponovi, najsigurnije je da se javite vašem pedijatru.