Kada saznate da ste drugi put trudni, ostale mame vas mogu upozoriti da će se ta trudnoća potpuno razlikovati od prve. Postoje stvari koje će se poklopiti, ali i one koje će se znatno razlikovati od prvog puta. Možete roditi brže nego prvi put, ali možete imati jače postporođajne boli. Stručnjaci su za Today’s Parent objasnili kako i zašto se svaka sljedeća trudnoća razlikuje od prve.

Ranije će vam se vidjeti stomak

Ovo se događa, jer se vaša materica nakon trudnoće ne vraća potpuno u prvobitno stanje, pa vaše tijelo već zna što treba raditi.

“Vaša materica je već prošla kroz čitav proces. Vaši ligamenti i mišići su se rastegnuli i zato će vaša trudnoća postati vidljiva ranije“, objašnjava stručnjakinja za porode, Jillian Coolen.

Jillian se jednom prilikom našalila sa svojim prijateljicama kako joj je stomak već vidljiv, a nije poodmakla druga trudnoća. Na što joj je prijateljica, majka troje djece, odgovorila da pričeka zatrudnjeti s trećim djetetom, jer će joj tad trebati trudničke hlače čim test potvrdi trudnoću. I gotovo da je bila u pravu.

Ranije osjećate bebine pokrete

Babica Nicola Strydom smatra da su žene mnogo svjesnije u drugoj trudnoći.

“U prvoj trudnoći ste najvjerovatnije miješali gasove i pokrete bebe, dok u drugoj trudnoći jasno prepoznajete treperenje koje predstavlja bebine rane pokrete”, smatra Nicola.

Umornije ste

Tokom ove trudnoće osim redovnih trudničkih simptoma, imate i dijete za kojim trebate trčati, ali to nije jedini uzrok vašeg umora.

Žene u drugoj trudnoći često zaborave piti preporučene vitamine. Prenatalni vitamini mogu uticati na nivo energije. Vaš doktor vam može prepisati i željezo kako bi vam povećao energiju.

Osjećate jaču bol

Vaše tijelo brzo počinje opuštati zglobove, što dovodi do jače boli u tijelu u drugoj trudnoći, za razliku od prve. Hormon relaksin (obično je povećan u prvih 14 nedjelja trudnoće, pa polako opada oko 24. sedmice), efektniji je tokom druge trudnoće, tvrdi doktorka Coolen.

Beba se može smjestiti niže u stomaku, zbog prethodnog istezanja mišića, što može prouzrokovati bol u leđima, opuštene kukove i bol u ligamentima. Dobra vijest je da sve to nestaje nakon porođaja.

Više ćete osjećati “Braxton Hicks” kontrakcije u drugoj trudnoći

Kako ste već osjetile prave kontrakcije u prvoj trudnoći, sada ćete bez problema prepoznati te Braxton Hicks kontrakcije. Prvi put kad se dogode možete pomisliti da su u pitanju bebini pokreti.

Porođaj je kraći

Doktorka Coolen tvrdi da je ovo dobro ustanovljena medicinska činjenica. Ona dodaje i da su materica i grlić prošli kroz ovo iskustvo, pa su sve faze porođaja kraće kod drugorotkinja. Jedna studija pokazala je da porođaj kod prvorotkinja traje aktivnih devet sati, od kojih sat vremena provedu tiskajući, dok se drugorotkinje porađaju u prosjeku šest sati od čega tiskaju pola sata.

Postporođajna bol je gora

Nakon drugog porođaja, manji je mišićni tonus materice nego prvi put, pa je stezanje brže i agresivnije, kako bi se smanjile šanse za krvarenje. Rezultat ovoga su jače postporođajne kontrakcije koje vraćaju matericu u prvobitnu veličinu. One mogu biti jače i primjetnije prilikom dojenja, jer ono otpušta oksitocin, koji pokreće kontrakcije.