Iz budžeta Grada isplaćena je podrška zaposlenim u zdravstvu, u ukupnom iznosu od 2,7 miliona KM.

Kako je kazao gradski menadžer Bojan Kresojević, procedura je takva da je prvo trebalo potpisati ugovore sa zdravstvenim ustnovama koje je većina u Skupštini grada Banje Luke predložila svojim amandmanom, te da su nakon potpisivanja ugovora juče i uplaćena sredstva za četiri zadravstvene ustanove:  Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci i Zavod za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

-Svjesni smo činjenice da u ovoj epidemiološkoj situaciji najveći teret podnose zdravstveni radnici i to je jedan od razloga zbog kojeg je prije 15-ak dana gradonačelnik najavio da će biti isplaćena podrška zdravstvenim radnicima – kazao je on i dodao da nije bilo upitno da li će biti isplaćena ova podrška, kako je i najavljeno.

Navodi da se sada, nakon što je Grad doznačio sredstava, očekuje da će ove zdravstvene ustanove po ustanovljenim spiskovima isplatiti podršku i da je time taj ciklus završen.

-Na ovaj način, Grada Banja Luka pokazao je veliku solidarnost prema zdravstvenim radnicima, ali ne samo prema zdravstvenim radnicima iz Banje Luke, s obzirom na to da je Univerzitetski klinički centar ustanova koja broji više od 3.300 zaposlenih i koja služi cijeloj Republici Srpskoj kao najopremljeniji zdravstveni sistem. Tako da je Banja Luka finansirala radnike koje služe i drugim lokalnim zajednicama – naveo je Kresojević.

On smatra da je neophodno da lokalna politika treba da bude usaglašena među lokalnim zajednicama, te ako je Banja Luka krenula u podršku zdravstvenim radnicima, to treba da podrže i druge lokalne zajednice.

-Nakon što smo pokrenuli proceduru isplate za one ustanove predviđene amandmanima skupštinske većine, zaključili smo da bi bilo pravično i neophodno da isplatimo podršku i za druge javne ustanove koje djeluju u Banjoj Luci, a to su: Zavod za sudsku medicinu, Zavod za transfuzijsku medicinu, Zavod za stomatologiju i Zavod za medicinu rada i sporta – naglasio je gradski menadžer.

Prema trenutnim podacima sa kojima raspolaže gradska administracija, riječ je od oko 200 radnika, za šta će biti potrebno izdvojiti dodatnih 105.000 KM.

-Ta sredstva smo predložili rebalansom budžeta, koji smo početkom tekuće sedmice predali u skupštinsku proceduru. Neophodno je da se do kraja godine usvoji rebalans i da se potpiše ugovor sa ovim zdravstvenim ustanovama najkasnije do 31. decembra, kako bi njihovi radnici mogli da dobiju ovu podršku oko Nove godine – zaključio je Kresojević.