Na jedan detalj posebno obratite pažnju…

Krompir se često nalazi na našoj trpezi, ali vodite računa kada kupujete ovo povrće. Jedan detalj otkriva da li se u njemu nalaze pesticidi koji mogu biti opasni po zdravlje.

Zelena kora na krompiru može da bude znak da u povrću ima toksične supstance.

Naime, prvo što treba naglasiti je da je stvaranje zelene boje na kori krompira prirodan proces. Kada je ova namirnica izložena svjetlosti, počinje da se proizvodi hlorofil, zeleni pigment koji mnogim biljkama i algama daje njihovu boju.

Zbog toga se i boja kore krompira mijenja od žute ili svijetlo braon ka zelenoj. Na krompiru koji ima tamno braon boju kore teže je primijetiti zelenu boju, ali ćete to najbolje vidjeti kada zagrebete ili oljuštite dio kore – ako ispod kore primijetite zelene tragove, to znači da je počeo da se razvija toksin.

Treba naglasiti još jednu stvar – hlorofil koji daje zelenu boju krompiru je potpuno bezopasan i nalazi se u mnogim namirnicama koje svakodnevno jedemo, ali ovdje je opasna druga supstanca – solanin.

Kada se u ovom povrću uslijed izloženosti svjetlosti proizvede hlorofil, to podstiče proizvodnju supstance koja štiti ovu namirnicu od insekata, bakterija, gljivica… Nažalost, ta supstanca, solanin, može da bude toksična za ljude.

Solanin funkcioniše tako što inhibira enzim uključen u razgradnju određenih neurotransmitera. Takođe, djeluje tako što oštećuje ćelijske membrane i može negativno da utiče na propustljivost crijeva.

Ova supstanca je inače u maloj količini prisutna u kori i mesu krompira, ali uslijed izloženosti sunčevoj svjetlosti, proizvodi se u većim količinama.

Može li ljuštenje krompira da pomogne?

Nivo solanina je najviši u kori krompira, te u tom smislu, ljuštenje može značajno da smanji prisustvo ovog toksina. Studije su pokazale da se ljuštenjem uklanja najmanje 30 odsto solanina iz krompira, ali opet, to znači da u mesu ovog povrća ostaje još 70 odsto.

Ni kuvanje, prženje, pečenje, ne pomažu da značajno smanjite nivo ove supstance, tako da ni poslije termičke obrade zeleni krompir neće biti ništa bezbjedniji za jelo.

Ukoliko na namirnici primijetite tek male tačke zelene boje, možete da ih odsiječete i pojedete ostatak krompira, ali ukoliko se zelena nijansa pojavljuje na dosta mjesta na povrću, najbolje je da ga ne jedete.

Da biste spriječili proizvodnju solanina u krompiru, najbolje je da ovo povrće, po kupovini, čuvate na suvom, tamnom mjestu, kako sunčeva svjetlost, kao ni previše visoke ili previše niske temperature, ne bi uticale na njega.