Centar za obrazovanje odraslih odlučio je da ove godine organuzuje kurs za grumera, a to je prvi put da se u Banjaluci, ali i u BiH, građani obučavaju za stiliste pasa, potvrdili su za “Nezavisne” iz ovog centra.

Ispitujući potrebe tržište, oni su odlučili da ove godine počnu i s novim kursevima i zanimanjima.

“Po osnovu meritornih instrumenata ispitivanja potreba tržišta rada i zahtjeva polaznika, imamo novo zanimanje, jedinstvenu obuku u Bosni i Hercegovini, a to je kurs za grumera“, navode iz Centra.

Sam pojam grumer opisuje stručnjaka za brigu o psima, odnosno stilistu za pse. Grumeri pružaju zdravstvene usluge kao što su podrezivanje noktiju, kupanje, čišenje ušiju i pregled stanja kože pasa.

Tokom prošle godine Centar je povećao i broj polaznika u formalnom obrazovanju za oko 75 odsto od planiranog, a u neformalnom za čak 100 odsto.

I Gradska uprava Banjaluka je za Centar ove godine iz budžeta izdvojila više sredstva u odnosu na prošlu godinu.

“Rebalansom budžeta, povećan je iznos sredstava kojima grad pomaže rad Centra za obrazovanje odraslih, i to sa 120.000 KM na 200.000 KM”, naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.

Iz Centra ističu da su doznačena planirana sredstva rebalansom najveća do sada.

Ova sredstva utrošena su za materijalne troškove koje je nova uprava preuzela od prethodnog rukovodstva, a po osnovu isplaćenog, možemo reći da je grad nagradio uspješan rad Centra za period od juna do decembra 2021. godine”, rekli su iz Centra.

Dodaju da Centar ove godine proslavlja svoj jubilej, 60. godina obrazovanja, te ističu da nije slučajno da su u 2022. ušli s projektom “Bazar obrazovanja”, odnosno s besplatnim radionicama za sve uzraste.

“Kroz ‘Bazar obrazovanja’ smo uočili da je potreba za obukom iz gastronomije velika. Shodno tome, Centar planira kurseve koji će trajati do mjesec dana i biće isključivo podijeljeni po gastronomskim oblastima. Bavićemo se tajnama mediteranske regije, francuskom i italijanskom kuhinjom, najboljom hranom Balkana i kuhinjom naših baka, kao i zaboravljenim specijalitetima”, rekli su iz Centra.

Ističu da je teško naći kvalitetnog  zanatskog radnika, te da su se zbog toga okrenuli upisnoj politici i obukama za zanate tesara, molera, keramičara, fasadera i zidara.

Dodaju da su od ove godine krenuli i s novim kursevima za ruski i slovenački jezik.

Kako navode, Centar se nadao da će dio sredstava rebalansa biti odobren i za osnovno obrazovanje odraslih, no iako sredstva nisu izdvojena, iz grada su im obećali da će u skorije vrijeme pokušati naći sredstva za besplatno osnovno obrazovanje za svakog građanina.

(nezavisne)