Roditelj ima favorita među djecom? Evo šta kažu stručnjaci o tome
“Nema svaki roditelj omiljeno dijete, ali mnogi ga imaju”, kaže Džesika Grifin, profesorka psihijatrije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Masačusets u SAD-u.

Bez obzira na razloge, neka istraživanja pokazuju da mnogi roditelji gotovo sigurno favoriziraju jedno dijete – priznali to ili ne. U jednoj studiji pokazalo se da do 74 posto majki i 70 posto očeva u Britaniji postupa s preferencijama za jedno od djece.

U drugoj studiji pri ispitivanju roditelja samo 10 posto je priznalo da ima omiljeno dijete, što sugeriše da za većinu majki i očeva osjećaj favoriziranja ostaje čvrsto čuvana porodična tajna.

Najmlađe dijete je najčešće omiljeno

Istraživanja takođe pokazuju da redoslijed rođenja igra važnu ulogu u tome koje dijete roditelji preferiraju. Prema istraživanju YouGova, roditelji koji su priznali da imaju omiljeno dijete pokazali su veliku sklonost prema najmlađem – i to čak 62 posto ispitanih roditelja.

43 posto roditelja s troje ili više djece preferira takođe najmlađe, trećina ih bira srednje dijete, a samo 19% naginje najstarijem, piše BBC.

Zašto baš najmlađe dijete?

Dr Vijaieti Sinh je klinički psiholog u bolnici Mount Sinai u Njujorku. Ona kaže da je favoriziranje najmlađeg djeteta često povezano s društvenim i emocionalnim vještinama povezanim s redoslijedom rođenja – kako roditelji stiču više prakse u vaspitanju djece, imaju bolju ideju o tome kako žele da oblikuju djetinjstvo svog potomstva.

“Roditelji imaju tendenciju da favoriziraju dijete koje najviše liči na njih, koje ih podsjeća na njih same ili predstavlja ono što smatraju uspjehom roditeljstva”, kaže ona.

“Mlađu djecu je najvjerovatnije odgajao roditelj koji je s vremenom i iskustvom sve sigurniji i vještiji u vaspitanju i odgoju djece.”