U Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvora  sinoć je nastupio Novosadski tango kvintet, koji je  okupio muzičare  izuzetnog  isksutva i koji po senzibilitetu podsjećaju na muzičare koji su činili postavku čuvenog Pjacolinog kvinteta.

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora predstavili su se Vladimir Ćuković (violona), Vladimir Jakovljević (gitara), Fedor Ruškuc (kontrabas), David Klem (klavir) i Dragana Kuzmanović (harmonika).

Publika u Banjaluci bila je u prilici da uživa u programu koji obuhvata neka od najljepših djela Astora Pjacole originalno pisana za njegov kvintet, a koja nisu toliko prisutna na domaćoj muzičkoj sceni:Concierto para Quinteto,Escualo, Milonga del Angel,Soledad, Contrabajissimo.

-Može se reći da je Astor Pjacola melanholični jedan kompozitor. U njegovoj muzici oseti se strast. Sa mnogo emocija dočarao nam je taj tango između dvoje ljudi koji se vole ili možda ne vole, koji možda u isto vreme pate, rekla bih da je to jedna od najsnažnijih emocija koja se oseti – navedeno je u saopštenju.

Povod za osnivanje ovog ansambla bio je upravo jubilej – 100 godina od rođenja planetarno popularnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, koji se 2021. godine  obilježio u cijelom svijetu.