Ako novopečeni tata ide na posao svakog dana, da li bi trebalo da bude “pošteđen” ustajanja tokom noći? Šta vi mislite? U današnje vrijeme, očevi imaju mogućnost da nakon rođenja bebe uzmu “porodiljsko” odsustvo, ako se tako dogovore sa majkom djeteta.

Ali, to se i dalje dešava prilično rijetko. U teoriji zvuči super, ali koliko očeva poznajete koji su iskoristili tu mogućnost?

I tu dolazimo do pitanja da li bi trebalo “hranitelju porodice” obezbijediti u prvim nedjeljama po rođenju bebe da noću mirno spava, pošto preko dana ide na posao ili bi “noćne smjene” mama i tata trebalo da dijele.

Ako se samo malo zagledate u prošlost, dovoljno je možda samo da pitate sopstvene babe i djede, shvatićete da su muškarci tradicionalno bivali pošteđeni akcijanja oko prljavih pelena, flašica i noćnih obroka. Muškarci starije generacije vjerovatno (ako su sasvim iskreni) vjerovatno mogu bukvalno na prste da izbroje situacije u kojima su se pozabavili pelenama i pranjem guze.

Danas, stvari su se ipak promijenile i nekako se podrazumijeva da će i tata učestvovati u odgajanju bebe, ako ne baš sasvim rame uz rame sa mamom, onda bar pružajući moralnu podršku.

Ako mama doji bebu, ponekad je u redu da se probudite i pravite joj društvo. Jer, ponekad… to može da potraje, beba spava i sisa, možda i ne sisa, ali se mazi i mama sjedi do u beskraj, u mraku ili polumraku, u bebinoj sobi i možda je pomalo i usamljena…

Ima, naravno, i dalje očeva koji ne shvataju zašto je to važno. I u redu, ne možete ih urazumiti. Ali, “pa ja idem na posao ujutru” nije argument.

Jer, mama ujutru, kad tata ode na posao ne spava. Nego, dane provodi dajući sve od sebe da beba raste lijepo i srećno, dajući sve od sebe da toj bebi izgradi svijet u kakvom želi da njeno dijete raste.

Umor sustigne i mame, znate… I zato je važno ne da povremeno “uskočite”, da biste joj “pomogli”, nego da shvatite da ste vi toj bebi roditelj koliko i vaša partnerka.

Tata ne čuva bebu. Jer, tata nije bebisiterka nego – tata.

Ono što možete da uradite u tim prvim nedjeljama je da napravite neki plan tako da oboje uspijete da uhvatite malo sna “u komadu” u toku noći.

Tako ćete oboje biti odmorniji i ljepše raspoloženi, bolje ćete se slagati i što je najvažnije, više ćete uživati u vašoj bebi. Oboje.

Kakva je vaša porodična organizacija?