Grand pri međunarodnog festivala muzike Balkan fest održanog sinoć u Banjaluci osvojili su po kategorijama: Kristina Mlinar iz Bosne i Hercegovine (odrasli), Sara Milivojević iz Brčkog (tinejdžeri) i Lara Carić iz Zagreba (dječiji uzrast).

Nastupilo je 19 takmičara, a pravo učešća na finalnoj večeri ostvarili su kroz selekciono takmičenje koje je ocjenjivao međunarodni žiri iz 15 zemalja.

“Balkan Fest” je bio istovremeno izborno takmičenje za pravo nastupa na ‘Slavjanskom bazaru’ u Vitebsku u Bjelorusiji koji je jedan od najvećih festivala umjetnosti u svijetu. U skladu s kriterijumima ovog festivala, Kristina Mlinar će zastupati Bosnu i Hercegovinu u konkurenciji odraslih a Hrvatsku i Sloveniju Paola Rokić i Pia Kralj u kategoriji djece.

“Presrećna sam zbog ove pobjede u mojoj Banjaluci a i zbog toga što će mi se ostvariti želja da ponovo nastupim na ‘Slavjanskom bazaru’ za koji me vežu najljepše uspomene. Tamo sam nastupala kao djevojčica i osvojila treće mjesto. Nadam se da ću sad, u konkurenciji odraslih, opravdati povjerenje koje mi je omogućeno pobjedom na ‘Balkan festu’“, izjavila je Kristina Mlinar. Kristina, inače, završava master studij violine u Italiji na muzičkom konzervatorijumu “Đuzepe Tartini” u Trstu.

Sara Milivojević iz Brčkog, pobjednica u kategoriji tinejdžera, je već poznato ime u svijetu mladih pjevača. Nekoliko sezona bila je učesnik takmičenja “Pinkove zvjezdice”. Prije dvije godine osvojila je treće mjesto za interpretaciju na međunarodnom festivalu “Zlatne iskre” u Bugarskoj.

Lara Carić iz Zagreba, pobjednik u kategoriji djece, je prošle godine bila učesnik “Slavjanskog bazara” kao jedini hrvatski predstavnik.

Organizator “Balkan festa”  je “Slo(a)venski kulturni centar” iz Banjaluke.

Stručni žiri činili su ugledni muzički pedagozi, kompozitori i muzički urednici: Anica Zrilić, Mirna Savić Banjac, Pavle Plahutnik , Milan Smiljanić i Dragoljub Sladojević.

“Raduje me što festival raste i postepeno dobija povjerenje grada koje smo već ranije stekli u međunarodnim relacijama. Ove godine je pjevački bio na još većem nivou, pogotovo u kategoriji odraslih. Nadam se da ćemo iskoristiti dobru saradnju s nekoliko muzičkih festivala u Evropi i Banjaluci podariti tradicionalnu muzičku manifestaciju visokog nivoa”, rekao je Nikola Deretić, direktor “Slavenskog kulturnog centra”.