Nalazite se u 29. nedjelji trudnoće? Odlično! Vaš mališan je sada oko 38.6 cm, od glave do pete i ima oko 1.1 kg, veličine recimo glavice kupusa.  Njegov mozak se rapidno razvija i sada već pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Nevjerovatno je da razvoj mozga koristi više od pola energije vaše bebe. Do rođenja, mozak će razviti na stotine milijardi neurona. Ovo izgleda kao ogromna brojka, ali ona će biti i konačna pošto se ovaj proces završava prije rođenja.

Kosti nastavljaju da se učvršćuju. Oko 200mg kalcijuma se svakodnevno deponuje u bebine kosti. Ovo je otprilike doza kalcijuma u jednoj čaši mlijeka, pa obavezno uzimjte mlijeko ili pribjegavajte drugim izvorima kalcijuma. Za razvoj bebinih kostiju su važni i drugi minerali i vitamini, pa je važno da vodite računa o izbalansiranoj ishrani.

U 29. nedjelji trudnoće, vaša beba se već možda nalazi u položaju glavom na dole, kao za porođaj. Čak i ako se još uvijek nalazi u obrnutom položaju, glavom na gore, još uvijek ima vremena da se okrene, tako da nemojte brinuti. Postavlja se pitanje načina porađanja jedino ako se beba ne okrene do 36. nedjelje, pa čak i tada, može da se desi da se beba do porođaja spontano okrene.

Kako se odvijaju stvari kod vas?

Uobičajene tegobe

U 29. nedjelji trudnoće, vrh materice se nalazi oko 10 cm iznad vašeg pupka, vršeći pritisak na rebra i dijafragmu, što može izazvati osjećaj krakog daha.

Sa druge strane, materica pritiska bešiku i zbog toga često idete u toalet. Beba raste, ali rastete i vi – očekujte još oko 5 kg do kraja trudnoće. Nema razloga za brigu oko viška kilograma, već tokom porođaja ćete izgubiti nekoliko, a mnoge žene tokom narednih nekoliko mjeseci, u zavisnosti od broja kilograma koje su dobile tokom trudnoće, uspiju da se vrate na staru težinu bez posebnog dijetetskog režima.

Možda osjećate gorušicu. Za ovo je najbolja preventiva da jedete manje, a češće, i izbjegavajte masnu i jako začinjenu hranu. Ukoliko imate jako izraženu gorušicu, doktor vam može prepisati bezbjednu terapiju.

Proširene vene? Česta su pojava u trudnoći. Držite noge podignutim kad god možete, a možda će vam odgovarati da nosite elastične zavoje, odnosno čarape. Ako su vam noge toliko otečene i bolne da vam je jako neprijatno da stojite, razgovarajte sa doktorom.

I bez proširenih vena, noge u trudnoći mogu da bole. Postoje debate oko toga da li je tome osnovni uzrok težina ili nedostatak kalijuma (K) i/ili kalcjuma (Ca). Takođe uzrok može biti i pritisak materice na nerve na nogama. Ukoliko je ovo simptom u kom se pronalazite, probajte da nježno istežete noge i povlačite prste ka sebi. Ova istezanja bi trebalo da pomognu. I uzimajte namirnice bogate kalijumom (banane, batat, pasulj, mrkva, suve šljive) i kalcijumom (mliječni proizvodi, zeleno povrće, narandže, smokve).

Savjet nedjelje

Priprema za porođaj

U 29. nedelji trudnoće vjerovatno već uveliko razmišljate o načinu na koji ćete se poroditi i kako će se taj dan odvijati. Saznajte više o praksama u našim porodilištima i napravite svoj porođajni plan.

Da li želite da partner prisustvuje porođaju? Šta bi on želei? Povežite se sa drugim ženama i parovima koji su nedavno dobili bebu, razgovarajte sa mamom, drugaricama. Razgovori mogu biti izvor brojnih praktičnih savjeta, naročito kada dolaze od žena koje su se nedavno porodile.

Stremite samo ka pozitivnim i praktičnim savjetima i ne opterećujte se “strašnim” pričama koje možete da čujete. Svaka trudnoća i porođaj su različiti. Uz redovne preglede i slušanje savjeta doktora koji vam vodi trudnoću, nema razloga da brinete da vaš porođaj neće proći najbolje moguće.

Dvadeset osma nedjelja trudnoće