Najavljena isplata subvencija troškova boravka za oko 2.000 djece u privatnim vrtićima počeće u toku aprila ove godine, kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković na 12. redovnoj sjednici Skupštine grada.

Podsjećamo da je ideja gradske administracije bila da se roditeljima omogući ova vrsta subvencije, da nijedno dijete ne bi završilo na listi čekanja za smještaj u vrtić.

Kako je u vezi s ovim kazala za “Nezavisne” Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, budžetom grada su za ovu namjenu obezbijeđena sredstva u iznosu od 1,2 miliona KM.

Naglasila je da će se subvencije isplaćivati unazad, po završetku mjeseca, jer, kako kaže, neophodno je utvrditi da li je dijete i dalje upisano i pohađa li redovno predškolsku ustanovu.

“Radićemo na tome da sredstva koja imamo na najbolji mogući način rasporedimo, a sve u skladu s potrebama, a na osnovu podataka koje imamo”, kazala je Savić Banjčeva.

Dodala je da moraju biti oprezni pri načinu i visini mjesečne isplate, da, kako kaže, ne bi upali u zamke u koje su upadali drugi gradovi kada su krenuli s realizacijom ove vrste pomoći.

“Počinjemo u aprilu s ovim, ali nije isključeno da u toku realizacije promijenimo način isplate, u cilju da ga poboljšamo”, dodala je Savić Banjčeva.

Naglasila je da će roditeljima svi detalji biti dostupni za desetak dana, kada će za njih održati prezentaciju, na kojoj će im iznijeti sve bitne informacije.

Što se tiče uslova prijave, kazala je da će papirološki maksimalno da olakšaju posao roditeljima, s tim da će biti neophodan dokaz o prebivalištu djece na teritoriji grada.

Larisa Pejić iz Kluba za djecu “Maslačak” kazala je za “Nezavisne” da se radi o velikom pomaku gradske administracije na koji se dugo čekalo.

“Ovo je olakšica roditeljima, ali je za djecu potrebno odvajati značajnija sredstva “, kazala je Pejićeva. Dodala je da uslov ne bi smio da bude odbijenica od Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, s obzirom na to da bi ovako nešto, kako ona kaže, dodatno zakomplikovalo administrativni proces.

“Sa aspekta struke, model treba da bude ne samo inovativan, nego i funkcionalan”, kazala je Pejićeva.

Jelena Guslov iz Kluba za djecu “Zvjezdica”, na pitanje značaja ove vrste pomoći, istakla je da je ova subvencija pomoć roditeljima, ali ne samim vrtićima.