Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine za period od 30. marta do 1. aprila.

Kako je navedeno u meteorološkom biltenu, u srijedu 30. marta  očekuje se postepeno jačanje jugozapadnog vjetra. U prvom dijelu dana vjetar umjeren do jak, udari od 40 km/h do 60 km/h, u višim predijelima na zapadu i jugu preko 70 km/h. Uveče i tokom noći na sjeveru vjetar slabi, a u Hercegovini, na jugoistoku i jugozapadu vjetar jača uz olujne udare i preko 80 km/h. Počeće kiša u Hercegovini i na jugozapadu koja u noći postepeno jača. U ovim predelima se očekuje oko 10 do 30 mm kiše.

– Za četvrtak 31. mart najavljeno je jačanje padavina na jugozapadu i u Hercegovini. Na zapadu – u regionu Krajine do Banje Luke očekuje se od 20 do 40 mm kiše. U predijelu Hercegovine do kraja dana se očekuje oko 70-90 mm kiše, lokalno od 90-120 mm kiše. Najmanje padavina očekuje se na istoku, duž rijeke Drine, i u Semberiji gde će očekuje manje od 20 mm kiše. U Hercegovini i na jugoistoku udari vjetra od 70 do 90 km/h, u višim predijelima ponegdje i 100 km/h. Na sjeveru vjetar slab – navedeno je u biltenu.

U petak 1. aprila u Hercegovini se očekuje oko 20 do 40 mm kiše, u ostalim predijelima manje količine padavina. Jaka kiša u kratkom vremenskom periodu u Hercegovini u četvrtak može prouzokovati pojavu bujičnih poplava.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda napominju da se za naredni vikend očekuje jače zahlađenje uz prelazak kiše u snijeg, pogotovo na zapadu, kao i da će biti dostavljene dodatne informacije o zahlađenju, pojavi snijega i mogućeg mraza.

Zbog najvljenih nepovoljnih vremenskih prilika iz Odjseka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice pozvali su građane Banje Luke da zbog najavljenih obilnijih padavina preduzmu sve mjere i radnje lične sigurnosti i imovine.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kazali su da će pratiti situaciju i svakodnevno izvještavati javnost.