Djeca u banjalučkim vrtićima neće ostati bez obroka jer je postignut dogovor između Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka i dobavljača namirnica da do prestanka isporuke istih neće doći.

Potvrdila je ovo za “Nezavisne” Jelena Kurtinović, direktorica ovog centra, te poručila roditeljima da nema potrebe za brigu.

“Preduzeli smo sve što je potrebno, a u skladu s ugovorom i zakonskim procedurama, kako ne bi došlo do prekida isporuke namirnica”, rekla je Kurtinovićeva.

Prema njenim riječima, sa dobavljačem su se dogovorili u skladu sa trenutnim ugovorom.

“Zasad su cijene namirnica ostale iste, ali pratićemo objektivan rast cijena na tržištu. Ako dođe do poremećaja cijena mi ćemo se ponašati u skladu s ugovorom”, rekla je Kurtinovićeva.

Bojan Kresojević, gradski menadžer grada Banjaluka, ističe da su svaki dan radili na rješavanju ovog problema.

“Ključne su dvije stvari: potrebno je potpisati aneks ugovora, zatim je potrebno utvrditi koje je to realno povećanje cijena, a što je, kao i u prethodnom slučaju, u nadležnosti Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i dobavljača”, rekao je Kresojević za “Nezavisne”.

Dodao je da je grad spreman sve preduzeti da obezbijedi sredstva, kako djeca ne bi ostala bez obroka.

Kako kaže, treća stavka je obezbjeđivanje finansijskih sredstava, a to je u nadležnosti gradonačelnika Banjaluke i Skupštine grada Banjaluka.

Dodao je da su tokom protekle sedmice, odnosno u prošli petak, ali i ponedjeljak, nekoliko puta razgovarali, kako na sastancima, tako i putem telefona, a sve u cilju rješavanja ovog problema.

Podsjećamo, u srijedu su, prema nezvaničnim informacijama, zbog nepostizanja dogovora dobavljači planirali da prekinu ispostavu namirnica, a u slučaju da se uskoro nešto ne riješi po tom pitanju.

Ipak, sedam dana nakon što je najavljeno da bi djeca mogla ostati bez hrane, a kada je dobavljač koji isporučuje namirnice za pripremu dječjih obroka dostavio zahtjev za potpisivanje aneksa ugovora Centru, u kojem je obrazložio da po cijenama koje su definisane trenutnim ugovorom ne može isporučivati robu, došlo je do konačnog rješenja ovog problema.