U Podrum sceni u Gospodskoj ulici, na pravoslavni Veliki petak, 22. aprila 2022. godine od 20.30 biće premijerno izveden komad „Anastasija“ u koprodukciji „Centra za kulturu“ iz Dervente i Banjalučkog studentskog pozorišta.

Prema sopstvenoj adaptaciji drame „Aj, Karmela“ (španskog autora Hose Sančisa Sinestera), držeći se glavnog motiva izvornog teksta, reditelj Aleksandar Pejaković je na kamernu scenu postavio predstavu „Anastasija“.

Kako je saopšteno iz Banjalučkog studentskog pozorišta, ideja ove jednočinke realizovana je na osnovu opšte poznatog, najtragičnijeg događaja u istoriji Banje Luke: tog krvavog, 7. februara, 1942. godine, ustaški zločinci Nezavisne Države Hrvatske, u jednodnevnoj „radnoj smjeni“ umorile su preko dvije hiljade i trista (2300) golorukih, pravoslavnih Srba – žitelja Drakulića, Šargovca, Motika i rudnika Rekovac. Predstava je priča o Anastasiji i njenoj Majci, o dvije glumice, varijetetske umjetnice koje su u okolnostima Drugog svjetskog rata primorane da zabave zlikovce i na taj način (možda) iznude posljednju milost za zarobljenike koje su fašisti osudili na smrt.

U predstavi igraju: Elena Trepetova Kostić, Jovanka Božović Milovanović i Jelena Lu Šukalo.

-Anastasija i ja se i dalje rađamo, spajamo pa i razdvajamo. Proces kod ovakvih tematika je psihički složen i crpi dosta ali kad pomislite da radite veliku i važnu stvar svaka teškoća prođe – kazala je Jovanka Božović Milovanović.

Elena Trepetova Kostić rekla je da umjetnost može i mora postojati ne samo kao estetska, nego i kao etička kategorija, a na svakom umjetniku, ali i čovjeku uopšte, leži odluka kako da svoju poziciju odredi: služiti sotonskom, ili Božanskom.

Banjalučko studentsko pozorište, kako je istakla direktorica Sanja Vojvodić – od 2017. godine ima praksu da u svakoj narednoj sezoni uvede po jedno novo lice, banjalučkoj publici manje poznato.

Prije svega želja reditelja Aleksandra Pejakovića je bila da radi sa glumicom Jovankom Božović Milovanović čiji je glumački dar upamtio još dok su zajedno studirali na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Kada smo konačno pronašli tekst u kojem bi ona trebala da igra naslovnu ulogu ispostavilo se da je Jovanka zaposlena u Centru za kulutru u Derventi i otuda i ideja o koprodukciji. Kockice su se složile i zato sam veoma zahvalna direktoru Centra za kulturu iz Dervente gospodinu Jelenku Živkoviću, koji je odmah prihvatio saradnju i omogućio da Derventa i Banja Luka zajedničkim snagama dobiju kvalitetnu pozorišnu predstavu. Nadam se da je tek početak naše saradnje i da ćemo u budućnosti više sarađivati na zajedničkim komedijama – istakla je ona i dodala da predstavu „Anastasija“ posvećuju nedavno preminulom glumcu Draganu Banjcu, koji je bio dugogodišnji član asistent umjetničkog rukovodioca Studentskog pozorišta.

Grad Banja Luka, uz redovne programske aktivnosti, podržava i projektno sufinansiranje pozorišta, primjenjujući model uključenosti, održivosti i povjerenja.

-Novi projekat nova predstava Anastasija ima značaj za njegovanje kulture sjećanja, tim prije jer su je kreirali ovi mladi ljudi. Posebno želim istaći da oni svoj profesionalizam i kreativnost potvrđuju i van Banje Luke. Čestitam na ostavrenoj saradnji sa Centrom za kulturu Derventa – Nevena Blagojević – Podrić.