U Koncertnoj dvorani Kulturnog centra „Banski dvor“, u četvrtak 28. aprila sa početkom u 20.00 časova, biće održan koncert violinistkinje Jovane Raljić i pijaniste Klemens Cajlingera.

Kako su saopštili iz Banskog dvora, Banjalučanka Jovana Raljić magistrirala je sa najvišim priznanjem na najistaknutijoj svjetskoj Akademiji umjetnosti u centru klasične muzike, Beču u klasi profesora Kristijana Altenburgera i dobitnica je brojnih prvih nagrada i priznanja na internacionalnim takmičenjima violine u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Srbiji.

U saopštenju je navedeno da je ova umjetnica kao solistkinja nastupila sa mnogobrojnim simfonijskim orkestrima poput Karlove Vary, simfonijskim orkestrom iz Geske, Savaria simfonijskim orkestrom u Mađarskoj, Lappenranta kamernim orkestrom iz Finske, Filharmonijom iz Graca, Milanskim kamernim orkestrom.

Oni su istakli kako je Raljićeva izvrstan koncert majstor sa angažmanima širom Evrope, te da je nastupala u prestižnim salama poput bečkog Musikverein-a, Wiener Konzerthaus, Berliner Philharmonie, Brucknerhaus Linz, Santander Bernabeu sala, a trenutno je prva violina Brucknerorchester Linz i Niederbayerische.

Kada je riječ o Klemensu Cajlingeru, u saopštenju se navodi da je ovaj pijanista rođen u Beču, te da je studirao na Konzervatorijumu „Brukner“ u Lincu, a potom na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču.

Cajlinger je dobitnik brojnih priznanja, među kojima su prva nagrada na takmičenju „Jugend musiziert“, te prvo mjesto na Evropskom muzičkom takmičenju za mlade u Antverpenu, ali i nagrada na takmičenju „Betoven“ u Beču.

Iz Kulturnog centra Banski dvor napominju da se besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.