Sjajna atmosfera, mnogo dobre zabave, smijeha, pjesme, plesa, druženja, brojne manifestacije kulturnog, sportskog i zabavnog sadržaja je ono što vas i tokom maja očekuje u okviru programa „Banjalučkog proljeća“.

Pored Međunarodnog plivačkog mitinga koji će okupiti preko 400 plivača iz regiona i Evrope, već od 6. do 8. maja vas u našem gradu očekuje još jedna dobro poznata manifestacija sportsko – zabavnog karaktera „Vivia Run&More Weekend”.

Banja Luka se priprema i za drugi po redu Veliki gradski piknik koji će biti organizovan na Dan pobjede – 9. maj od 11.00 časova na lokaciji novog gradskog parka kod Tržnog centra „Delta planet“.

Budite dio ovog sjajnog događaja, na kojem sve posjetioce, od onih najmlađih pa do starijih – očekuje zabavan i raznolik sadržaj.

Sjajna atmosfera, dobra muzika i zabava, rekreacija i različite društvene igre samo su dio onog što vas očekuje na Velikom gradskom piknuku.

Tu je još i kreativni kutak koji će sadržavati prostor za slikanje, radionicu slikanja za djecu stariju od 7 godina, oslikavanje lica za najmlađe, dok smo za vas pripremili i kutak za uživanje gdje vas očekuju dekorativna bina i postavka za fotografisanje, prostor za odmor, štand sa pivom i kafom.

Povodom do sada najveće akcije čišćenja i uređenja našeg grada 10. maja u Domu omladine biće priređena Izložba likovnih i literarnih radova „Čisto lice grada“.

Grad Banja Luka i ove godine je podržao tradicionalni „Đurđevdanski festival“, koji će biti održan 12. i 13. maja u Studiju Radio televizije Republike Srpske.

Pod sloganom „Sport je važan da bi bio zdrav i snažan“ naše najmlađe sugrađane, 13. i 14. maja očekuje sjajan događaj sportsko-zabavnog karaktera – Kasperijada.

Polovinom maja vas očekuje i Noć muzeja, koja će biti održana u Muzeju Republike Srpske i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Dio programa Banjalučkog proljeća odvijaće se i na Banj brdu – najpopularnijem banjalučkom izletištu, gdje će 14. maja biti održan Banj fest.

Takođe, na banjalučkoj tvrđavi Kastel 14. maja biće održan i koncert „Živjeti slobodno“.

Koncert pod nazivom „Svome gradu – KUD „Piskavica“ biće održan 14. maja u  Društvenom domu u Piskavici, dok će koncert Ansambla „Banjalučki vez“  biti održan 18. maja u MZ Bronzani Majdan.

U našem gradu i to u Krupi na Vrbasu, 15. maja biće održana Šesta turistička regata „Vrbas 2022”.

Mjesec maj rezervisan je i za  VII međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale“, koje će u Banskom dvoru biti održano od 19. do 22. maja.

Trka sa preponama -„4FALCONS“ biće održana 21. maja na tvrđavi Kastel, a zaštitno lice ove trke je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Iste večeri na tvrđavi Kastel vas očekuje u koncert grupe Beogradski sindikat.

Pošto je Banja Luka grad sporta, ove godine Krajiška ljepotica domaćin je Svejtskog prvenstva u raftingu, koji će u periodu od 25. maja do 1. juna okupiti ekipe iz cijelog svijeta.

U periodu od 27. do 30. maja na tvrđavi Kastel biće organizovan i Moto Fest Banja Luka 2022.

U maju vas očekuje i Festival „Imperativ“ koji će u Banskom dvoru biti održan od 27. do 30. maja.

Takođe, krajem mjeseca biće održan i Memorijalni kup “5 zvijezda” na Sportskom aerodromu u Zalužanima.

Mjesec maj završićemo  Dječijim sajmom, koji će u Sportskoj dvorani „Borik“ i Međunarodnim plivačkim mitingom Banja Luka Open 2022, koji će 28. i 29. maja biti održan na Gradskom olimpijskom bazenu.