Kako se približava ljeto, sve intenzivnije pretražujemo – kako se riješiti celulita. Osim masaža, krema i tretmana, veliku ulogu igraju i namirnice koje unosite u organizam.

Prije svega želimo da naglasimo: celulit je normalna i prirodna pojava, a ne bolest ili nedostatak i ne dajte da vas uvjere u suprotno. Ipak, čini se da svake godine pred ljeto na to zaboravljamo i pošto-poto želimo da sakrijemo te sitne rupice na našoj zadnjici, nogama, bedrima…

Iako nije još sasvim poznato šta uzrokuje celulit, zna se da je češći kod žena nego kod muškaraca – 80-90% žena koje su prošle kroz pubertet i manje od 10% muškaraca ima celulit. Različite su teorije zašto je to tako, a mnogi smatraju da uzrok celulita može biti višak hormona estrogena, loša cirkulacija ili način na koji je povezano tkivo ispod kože.

Genetika, težina, pol, životna dob i debljina kože mogu da utiču na vidljivost celulita i iako ga je nemoguće odstraniti u potpunosti, možemo da smanjimo njegovu vidljivost.

Kreme, masaže i tretmani u tome pomažu kao i vježbanje, no dok ‘napadamo’ celulit spolja, ne smijemo da zanemarimo ni ono što radimo iznutra, tj. hranu koju redovno konzumiramo. Određene namirnice podstiču nastanak i vidljivost celulita, dok druge pomažu u redukovanju njegove vidljivosti, te ljepšem izgledu kože, pa one koje su na ‘crnoj listi’ treba izbaciti, te na jelovnike staviti više onih koje podstiču bolju cirkulaciju i zdravije za organizam:

Namirnice koja podstiču nastanak celulita

Konzervirana hrana

Salame, supe iz vrećice, slani sosevi poput BBQ ili soja sosa bogati su solju, što uzrokuje zadržavanje vode u tijelu i rezultira vidljivijim celulitom.

Šećer

Već odavno znamo da šećer nije dobar za nas, a isto vrijedi kada je u pitanju celulit. Tako su namirnice poput kolača, sokova, ali i bijelog hljeba na crnoj listi, jer zbog povećanog nivoa šećera u krvi, u tijelu se stvaraju i čuvaju masne naslage.

Kafa

Nažalost, i velike količine ovog omiljenog napitka mogu imati negativan uticaj na nastanak celulita. Velike količine kafe uzrokuju adrenalni umor, ali i zadržavanje tečnosti u tijelu. No kozmetički preparati s kafom i kofeinom koji se koriste na koži mogu itekako da pomognu u smanjenju vidljivosti celulita.

Mliječni proizvodi

Smatra se da mlijeko i mliječni proizvodi podstiču stvaranje estrogena, hormona koji se povezuje s nastankom celulita, pa se umjesto njih preporučuju alternative poput zobenog ili bademovog mlijeka.

Losos

Hrana bogata omega-3 kiselinama dobra je za organizam i kožu, pa je poželjno na jelovnik uvrstiti losos, srdele i kamenice, ali i lanene sjemenke te orašaste plodove.

Voće i povrće

Neka istraživanja su pokazala da hrana bogata polifenolima koji se nalaze u ljubičastom voću i povrću – poput cvekle, ljubičastog kupusa, nara, borovnica, jagoda, malina, ribizla i brusnica – može pomoći u smanjenju vidljivosti celulita, navodi HuffPost.

Voda

6 do 8 čaša vode dnevno je potrebno kako biste hidratizirali kožu, što je nužno kako bi se smanjila vidljivost celulita.

Čajevi

Čaj od kamilice pomaže da bolje spavate i smanjite stres koji može pridonijeti razvoju celulita, pa se preporučuje šoljica prije spavanja. Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji tijelo čine zdravim.