U svim knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske od danas do 10. avgusta mogu se zaključiti ugovori o kupovini udžbenika i školskog pribora na četiri rate, rekao je Srni portparol Zavoda Dejan Kerleta.

“To su pogodnosti koje nudimo kako bismo olakšali spremanje učenika za školu, jer svjesni smo izdataka koje roditelji izdvajaju za spremanje školaraca u septembru – od kupovine udžbenika do kupovine odjeće i obuće”, istakao je Kerleta.

On kaže da je u Zavodu u toku procedura odabira novih rukopisa udžbenika i štampa udžbenika za narednu školsku godinu, dok je digitalizacija sadržaja udžbenika u novoj fazi.

Govoreći o cijeni udžbenika, Kerleta kaže da je neminovno bilo da dođe do poskupljenja obzirom na situaciju na svjetskom tržištu i imajući u vidu svakodnevan rast cijena energenata i repromaterijala.

“Nabavna cijena repromaterijala je daleko viša nego ranijih godina i zbog toga smo bili prinuđeni da povećamo cijene udžbenika. Sagledali smo sve parametre prilikom donošenja odluke i bili prinuđeni da povećamo cijene, u prosjeku, nekih 30 odsto”, rekao je Kerleta.

On je naveo da su nastojali sačuvati pozitivno poslovanje uz minimalna poskupljenja, te dodao da će u Srpskoj, i nakon poskupljenja, cijene udžbenika biti značajno niže od cijena udžbenika u regionu.

Kerleta ističe da Zavod od 1. juna kreće u projekat “Ponosna kartica” tokom kojeg će vlasnicima ponosnih kartica omogućiti popust u svim maloprodajnim objektima.

On je naveo da Vlada Republike Srpske nabavlja udžbenike za osnovnu školu za učenike određenih razreda, te da imaju i povećanje trenda nabavke udžbenika od lokalnih zajednica.

Kerleta napominje da je jedna od pogodnosti koje nude zainteresovanim sindikalnim organizacijama i preduzećima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim se omogućuje kupovina na odgođeno plaćanje.