U okviru manifestacije “Banjalučko proljeće”, na najpopularnijem izletištu u gradu Banj brdu, prvi put, u nedjelju, 15. maja, biće održan “Banj dan”.

Ovo su saopštili iz Gradske uprave te su dodali da je cilj ove manifestacije da se sugrađanima dodatno skrene pažnja na zaštitu i neophodnu obnovu spomenika palim Krajišnicima.

“Kod spomenika će biti održana akcija sa našim građanima, dok će na izletištu Trešnjik biti održano mnoštvo koncerata”, kazali su iz Gradske uprave.

Iako je glavni cilj skretanje pažnje na zaštitu i obnovu spomenika palim Krajišnicima, dodaju da se ne smije zanemariti značaj koji ova manifestacija ima za ekologiju.

Kako smatra Tihomir Dakić, jedan od pokretača Inicijative građana “Rekreativna zona Banjaluka” u okviru Centra za životnu sredinu, upravo ovo su zagovarali od samog početka njihovog osnivanja.

“Institucije moraju da pokažu da ih ovaj prostor interesuje i da im je do njega stalo”, kazao je Dakić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, ovo je veliki pomak koji pokazuje upravo to, prepoznavanje institucija šta je bitno za ovaj grad i njegove građane.

“Izuzetno je važno da se nastavi briga i uređenje prostora koji ne pripadaju samo urbanom djelu gradu već su izletišta te istorijska i kulturna dobra”, ističe Dakić

Kako dalje kaže, svaka manifestacija koja ima za cilj promociju vrijednosti i ideja i koja bi se mogla realizovati na prostoru “Rekreativne zone Banjaluka” je dobrodošla, s tim da dodaje da, iako stvari idu naprijed, mnogo toga još treba uraditi.

Manifestacija “Banj dan” će početi u 11 časova, kada će upravo kroz performans i edukaciju građani imati priliku da se uključe u priču koja se tiče zapuštenog spomenika, kao i njegove obnove.

Nakon toga, u 12 časova, predviđen je koncert Dječjeg hora “Vrapčići”, dok će od 14 časova sve prisutne zabavljati Gradski tamburašku orkestar.

Termin od 16 časova rezervisan je za “Libertango”, dok će u 18 časova nastupiti “BL jazz voices”.

Kako naglašavaju, panoramski minibus će na dan održavanja manifestacije, 15. maja, građane besplatno voziti na Banj brdo kako bi svi sugrađani koji žele imali priliku da prisustvuju.