Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske Siniša Bojić (27) iz Maslovara, kod Kotor Varoša, pravosnažno je osuđen na sedam godina i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva Slaviše i Mladena Petrušića.

Krivično djelo je počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, a kada je na braću Petrušiće pucao iz puške, promašio je, te niko nije povrijeđen.

Na istu kaznu ga je bio osudio i Okružni sud u Banjaluci, a vijeće Vrhovnog suda RS je tu presudu potvrdilo, nakon što je odbilo žalbe tužilaštva i odbrane.

Bojić je osuđen i zbog nedozvoljenog držanja oružja, a utvrđeno je da je krivična djela počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti.

U kaznu mu je uračunato vrijeme koje proveo u pritvoru, a Bojić je presudom obavezan da plati troškove sudskog postupka te odštetu Mladenu u iznosu od 2.110 KM za pričinjenu materijalnu štetu.

Kako je navedeno u presudi, Bojić je nakon sukoba sa Slavišom kod kafića “Moto” u Maslovarama njega i brata pokušao ubiti 6. marta.

Oni su se posvađali oko 21.30, a nakon sukoba je otišao, te se vratio s puškom do kuće Petrušića.

Kako se navodi, kada mu je Slaviša otvorio vrata, na njega je zapucao, ali je ostao nepovrijeđen jer se bacio ustranu.

Kada je Mladen izašao na balkon i pitao Bojića šta to radi, on je zapucao i na njega, ali ga je promašio.

Takođe se navodi da je hitac prošao kroz staklo na balkonskim vratima i pogodio plafon u dnevnom boravku.

Ranije je Sanja  Vukadinović Stojanović, specijalista psihijatrije, vještačenjem Bojića utvrdila da je on emocionalno nezrela ličnost, impulsivan je i ima nizak prag tolerancije na frustracije i mogao bi da ponovi djelo ili učini teže, a tada je bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti i pod uticajem alkohola.

Kako je optuženi ranije rekao prilikom svjedočenja, on nije imao namjeru da ubije nekog, već samo da zaplaši Slavišu.

On je rekao i da se kaje za sve te se izvinio Petrušićima, a kako je tvrdio, ne sjeća da je pucao na Mladenov sprat kuće.

(nezavisne)