Maša i Bojan Maksimović, brat i sestra iz Banjaluke, na Evropskom prvenstvu za mlade u rješavanju šahovskih problema u Gruziji osvojili su zlato i srebro, a ljubav prema ovoj drevnoj igri desila im se “na prvi potez”.

Trinaestogodišnja Maša osvojila je titulu evropskog šampiona u kategoriji djevojčica do 14 godina, a njen godinu mlađi brat zauzeo je drugo mjesto u kategoriji dječaka do 14 godina sa samo poenom manje od prvoplasiranog Gruzijca.

Maša i Bojan već tri godine su članovi Škole šaha “Skakač”.

Branko Tomić, voditelj ove šahovske škole i jedini licencirani trener u RS, zadovoljno ističe da je ovo rezultat kakav Banjaluka u ovoj oblasti nije imala.

Otac šahovskih šampiona Savo Maksimović kaže da se njihova ljubav prema šahu rodila “na prvi potez”.

Sve je počelo kada se među ostalim igračkama slučajno našla šahovska tabla. Pokazao sam im kako se slažu figure i kako se igra šah. I tako je počelo. Bojan je odmah pokazao da ga to zanima, a Maša nešto kasnije”, kaže Savo Maksimović.

Šahovska unija BiH i Škola šaha “Skakač” su obezbijedili dio sredstava za njihov putu u Gruziju, iz koje, osim medalja, nose i lijepe uspomene na druženje, arhitekturu koju su tamo vidjeli, ali i na šou u izvođenju delfina.

S njima je u pratnji išao njihov otac Savo, ali on ističe da je ipak sa djecom trebalo da putuje profesionalac i da ih on priprema za partije, posebno jer sa svim takmičarima putuje stručna pratnja koju čine treneri, psiholozi i ljekari.

Međutim, nedostatak profesionalne pratnje nije ostavio traga na igri Maše i Bojana.

Brat i sestra kažu da su im uzori u šahu uglavnom pripadnici ruske škole šaha, a Maša ističe Aleksandru Kostenjuk, šahovsku velemajstoricu, kao svog šahovskog idola.

Pored tate, podrška šampionskom dvojcu je i mama Dragana, koja vodi računa da sve školske obaveze u OŠ “Ivo Andrić” ispune na vrijeme, što je nekada teško jer zbog turnira odsustvuju iz škole i po desetak dana. Ali – oboje su odlikaši.

Medalje i uspon na vrh

Bojan Maksimović je 2012. godine pobijedio na republičkom, a na državnom takmičenju osvojio je drugo mjesto i tako stekao pravo da ide na Evropsko prvenstvo u Pragu.

Maša je bila ljubomorna što ne može da putuje sa bratom, pa je i sama postala učenik škole šaha, a već 2013. oboje su bili prvaci Republike Srpske i nakon toga Bosne i Hercegovine. Poslije toga su zajedno učestvovali na Evropskom prvenstvu u Budvi.

Izvor: nezavisne.com