Godinu koja je za nama obilježili su brojni filmski spektakli, filmovi koji su proglašeni za najbolje u različitim kategorijama, filmovi koji su nagrađeni Oskarom, ali i oni koji su bili potpuni promašaj. Međutim, mi se danas prisjećamo samo najboljih filmskih izdanja i predstavljamo vam najbolje filmove u 2015. godini.

“Birdman”

Majkl Kiton je u ovom filmu Alehandra Inaritua odigrao briljantnu ulogu holivudskog glumca koji se svojski trudi na dospije na brodvejsku scenu. Ova uloga mu je donijela nominaciju za nagradu Oskar, dok su filmski kritičari njegovu rolu okarakterisali kao “ulogu njegove karijere”. Osim Kitona, u filmu glume još i Edvard Norton, Ema Stoun i Naomi Vots.

najbolji filmovi u 2015 godini 1 Najbolji filmovi u 2015. godini

“Selma”

Britanski glumac Dejvid Ojelovo je u ovom filmu odigrao maestralnu ulogu Martina Lutera Kinga, dok je radnja smještena u gradić Selma u Alabami, u kome je i započeta ideja Luterovog pokreta za ljudska prava, koja je crncima omogućila pravo glasa u Americi.

najbolji filmovi u 2015 godini 2 Najbolji filmovi u 2015. godini

“Foxcatcher”

Rađen po istinitoj priči o braći rvača, Dejvu i Marku Šulcu, olimpijcima, u kom glavne uloge igraju Čening Tejtum i neprepoznatljivi Stiv Karel, ovaj film reditelja Beneta Milera naišao je na najpozitivnije kritike od same njegove premijere. Zato i ne čudi što je sve iznenadio izostanak Čeninga Tejtuma sa liste nominovanih za nagradu Oskar ove godine.

najbolji filmovi u 2015 godini 3 Najbolji filmovi u 2015. godini

“Still Alice”

Džulijen Mur je za ulogu profesorke koja boluje od Alchajmerove bolesti sasvim zasluženo dobila nagradu Oskar za najbolju žensku ulogu, dok su filmski kritičari njenu rolu u filmu “Still Alice” okarakterisali kao jednu od uloga njene karijere.

najbolji filmovi u 2015 godini 4 Najbolji filmovi u 2015. godini

“Mad Max: Fury Road”

Nastavak apokaliptičkog filma “Mad Max”, reditelja Džordža Milera je, kako su ga kritičari nazvali, “erupcija ludila”. Tom Hardi i Šarliz Teron u glavnim ulogama dovoljno su dobar razlog da pogledate ovaj film koji je obilježio 2015. godinu.

najbolji filmovi u 2015 godini 5 Najbolji filmovi u 2015. godini

“The Walk”

Džozef Gordon-Luit igra Francuza Filipa Petita, čovjeka koji je na konopcu prešao s jedne na drugu kulu Svjetskog trgovinskog centra. Ovo je nastavak dokumentarnog filma “Man on Wire” koji priča priču ovog sjajnog momka.

najbolji filmovi u 2015 godini 6 Najbolji filmovi u 2015. godini

“Macbeth”

Ovo je, po mišljenju filmskih kritičara, jedna od najboljih filmskih adaptacija Šekspira, u kojoj glavne uloge tumače Majkl Fasbender i Marion Kotijar. Svi ključni momenti preuzeti su iz ovog velikog djela svjetske literature i smješteni u ovu odlično urađenu filmsku priču.

najbolji filmovi u 2015 godini 7 Najbolji filmovi u 2015. godini

“Spectre”

Gotovo sam kraj godine obilježio je novi, 24. po redu film o Džejmsu Bondu, koji je srušio sve postavljene rekorde i potpuno ispunio očekivanja koja su prije njegove premijere postavljena. Osim Danijela Krejga, film “Spectre” obilježile su i dvije ljepotice – Lea Sejdu i Monika Beluči.

najbolji filmovi u 2015 godini 8 Najbolji filmovi u 2015. godini

“Carol”

Kejt Blanšet svojom glumom jednostavno ne može da nas razočara, pa je to slučaj i sa ovim filmom koji je smješten u Njujork pedesetih godina prošlog vijeka. Riječ je o driljivoj priči na koju sigurno nećete ostati ravnodušni.

najbolji filmovi u 2015 godini 9 Najbolji filmovi u 2015. godini

“Star Wars: The Force Awakens”

“Ratovi zvijezda” su se vratili, sa novom glumačkom postavom, i napravili pravi bum, u svakom smislu te riječi. Fanovi ove franšize pohrlili su u bioskope i iz njih izašli očarani, te se može reći da je ovaj film, uprkos tome što se pojavio na kraju godine, definitivno obilježio 2015. godinu.

najbolji filmovi u 2015 godini 10 Najbolji filmovi u 2015. godini

Izvor: wannabemagazine