Imate sitne akne na zadnjici kojih se ne uspijevate riješiti? Male izbočine na vašoj pozadini zapravo su folikulitis. Kvržice folikulitisa nastaju od ostataka mrtvih ćelija kože i bakterija koje se stvaraju u korijenu dlake.

Oni koji redovno vježbaju češće su skloni takvoj vrsti akni zbog znoja i uske odjeće koju nose za vrijeme vježbanja, ali postoji nekoliko načina kako spriječiti nastanak ovakvih neugodnih akni.

1. Pri tuširanju koristite proizvode koji sadrže benzoil peroksid

Ako želite iskorijeniti akne na zadnjici i neugodne kvržice koje od njih nastaju kada se tuširate ili kupate koristite proizvode za tuširanje koji u sebi sadrže benzoil peroksid. Taj sastojak obično se koristi u proizvodima namijenjenim masnoj koži sklonoj aknama. On djeluje tako da sasuši i oslobodi zarobljene mrtve ćelije kože, te time akne nestanu.

2. Odčepi pore salicilnom kiselinom 

Začepljene pore na zadnjici najbolje ćete otčepiti salicilnom kiselinom koja se nalazi u proizvodima koji se koriste u borbi protiv akni. Nekoliko puta nedjeljno očistite zadnjicu proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu, jer će ona otčepiti pore i dezinfikovati ih. Zadnjica je poput kože lica, sve što djeluje na akne na licu, djelovaće i na zadnjicu.

3. Koristite losion sa mliječnom kiselinom

Ako mislite da nakon dobrog čišćenja mjesta na kojem su akne kožu trebate hidrirati, u pravu ste, ali nemojte koristiti obične losione. Klasični losioni će zatvoriti pore i još više će naštetiti. Koristite losion sa mliječnom kiselinom, jer ona nježno uklanja mrtve ćelije sa kože i pomoći će vam da se riješite kvržica od akni.

4. Uvijek se istuširajte nakon vježbanja

Priznajte da se povremeno poslije treninga ne istuširate odmah, nego sjedite u znojnoj odjeći iz teretane. Ova loša navika može dovesti do stvaranja akni na zadnjici, pa bi bilo najbolje da se odmah poslije vježbanja istuširate.