Godišnji odmor je završen, a vaša preplanulost je dostigla savršenu boju, baš kakvu ste oduvijek željeli. Nije lako pržiti se na suncu da bi dobili bronzanu boju, a još teže je zadržati, jer se naša koža obnavlja i regeneriše.

Onaj ko ima prirodni tamniji ten može svoju prelijepu boju da ima i do kasne jeseni, a već oni sa svjetlijim tenom prirodne kože, brže gube boju. Primijetićete već nakon tuširanja kako tamni tragovi ostaju na peškiru…

Kako da je zadržite što duže i uživate u ljetnjim modnim izdanjima kao što je vaša omiljena haljinica, još dok to ljetnji dani dopuštaju saznajte u narednom tekstu koji smo spremili za vas.

Kako što duže zadržati bronzani ten?

Piling kože

Mnogi misle ako urade piling kože čim dođu sa mora da će im se skinuti boja, pa ga zato i izbjegavaju, a u stvari ne znaju da pilingom samo skidate mrtve ćelije sa kože i izjednačujete vašu boju. Blagim pilingom možete da povratite vašoj koži sjaj i mekoću.

Samo je potrebno da izaberete piling na bazi ulja i sa sitnim granulama, lagano pritiskajte kožu dok radite piling, kružnim pokretima utrljavajte na kožu, a zatim isperite mlakom vodom, obavezno na mokru kožu nanijeti mlijeko, ulje ili kremu, te ostavite da se koža prirodnim putem osuši i upije te dragocjenosti.

Piling od meda i kafe je blag i prijaće vašoj koži, a ujedno je odličan saveznik u čuvanju vaše preplanulosti.

 Vitamini A i B

Morska so i sunce u kombinaciji isušuju kožu, da ne bi došlo do guljenja kože potrebno je prvo kožu hidrirati i nahraniti. Vitamin A će najbolje nahraniti vašu kožu od dehidracije iznutra, kupite ga u najbližoj apoteci i uzimajte oralno. Takođe, vitamin B možete kupiti u obliku tableta, on pomaže vašoj koži da ne stari, sprječava pojavu bora i podstiče prirodno potamljivanje.

Hidratacija kože

Izlaganje suncu koža gubi vlagu, pa je hidratacija od izuzetne važnosti.

Kožu je potrebno održavati vlažnom, tuširajte se mlakom vodom (ako možete što hladnijom), od gelova i kupki za tuširanje potražite one sa nižim pH vrijednošću, na bazi prirodnih i blagih sastojaka. Možete da koristite ulja za kupanje na bazi aloe vere i zelenog čaja, takođe i dječije šampone i kupke, jer njihov pH je približno pH našoj koži… Bitno je da izaberete proizvod koji hidrira i hrani kožu, a da boja ostaje.

Poslije tuširanja, kožu nemojte brisati peškirom već na mokru kožu mažite se sa uljima i mlijekom koji hidriraju kožu i ostavite da se koža sama osuši. Ulja koje možete koristiti su: Maslinovo, bademovo, kokosovo i arganovo ulje.

Takođe, veliki hit i potražnja je za uljem sa zlatnim česticama, koja njeguju vašu kožu, ističu vašu preplanulost i daju koži još ljepšu boju. Sastav ulja sa zlatnim šesticama čine: Prirodno ulje argana, slatkog badema, jojobe, suncokreta, vitamina E i zlatne čestice. Nakon tuširanja nanosi se ulje, a možete i staviti u vaše mlijeko za tijelo kako biste pojačali njegovo djelovanje.

Avokadovo ulje se pokazalo kao dobar saveznik u zadržavanju boje, dovoljno je da poslije tuširanja nanesete avokadovo ulje na kožu i lice, pa dobro utrljate dok koža ne upije svaku česticu tog divnog ulja.

Hidrirajte se i iznutra, potrebno je da unosite dovoljno tečnosti bar 2 litre vode na dan da bi vam koža bila hidrirana.

Ishranom produžite vašu preplanulost

Vjerovatno već znate da kožu njegujete i iznutra, ishrana koja će vam pomoći da što duže imate prelijepu preplanulost je: jaja, špinat, mrkva, goveđa džigerica, mlijeko, orašasti plodovi,  kajsije, šljive, lubenica, sve žuto i crveno voće i povrće… Praktikujte da svako jutro prije doručka popijete svjež cjeđeni sok od mrkve.

Dinje i mrkve su bogate beta-karotinom stoga se preporučuje da ih konzumirate svakodnevno. Masna riba bogata je omega 3 masnim kiselinama koja štiti kožu od upala i crvenila tokom sunčanja.

Savjet

  • Ako želite da se opustite i uživate u kupkama potrebno je da dodate u svoju kupku nekoliko kašika kafe ili čaja.
  • Izbjegavajte vruć tuš i kupke, što hladnija voda, ako je moguće, to će vam boja duže trajati.
  • Kako bi sačuvali vašu kožu da ne počne da se suši i guli, izbjegavajte solarijume, jer može doći do ubrzanog starenja kože i pojavljivanja bora.
  • Boravite što manje u klimatizovanim prostorijama, jer dodatno isušuje kožu.
  • Redovno se mažite uljima, kremama, mlijekom za tijelo ujutru i uveče.
  • Maske i losioni za tijelo koji u sebi sadrže krastavac, limun i mlijeko izbjegavajte, jer mogu da vam izbijele kožu.
  • Najbolje je depilirati se prije mora, poslije koristite epilator, nikako žilet, jer on svakom upotrebom skida površinski sloj kože.