Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave svetog Jovana Krstitelja, posljednjeg velikog proroka koji je ne samo najavio, već i vidio očekivanog mesiju. Jovanjdan, kako se u narodu još zove današnji praznik, uvijek se slavi 7. januara po julijanskom, odnosno 20. januara po gregorijanskom kalendaru.

Današnji datum kao krsno ime Svetog Jovana crkva je odredila u odnosu na Bogojavljanje jer je 19. januara Jovan krstio Isusa u rijeci Jordan – upravo zbog toga on je „krstitelj”. Ono „preteča” ostalo je iz davnijih vremena, jer se vjerovalo da je Jovan najavio Isusov dolazak.

Sveti Jovan je među Srbima naročito poštovan. Već vijekovima postoji običaj da, kada od nekoga nešto pokušavate da izmolite, molbu “pojačate” rečenicom: “Kumim te Bogom i Svetim Jovanom”.

Takođe, na današnji dan ljudi se odvajkada bratime i kume, jer se Sveti Jovan smatra uzorom najboljeg karaktera i poštenja, pa će čuvati i blagosloviti ovakva prijateljstva i iskrene veze, piše Blic Žena.

Onaj ko vjeruje u čuda i želi da sazna svoju sudbinu ne bi li na njoj poradio, svake godine pred Svetog Jovana treba da slijedi stari ritual, ali i da pripremi meleme od bilja koji će ga osloboditi uticaja negativnih zračenja.

Vjeruje se da se u noći između Bogojavljenja i Jovanjdana nebo se otvara i Bog osluškuje, a Jovan prepoznaje one koje je preko sveštenika ili Duha svetoga krstio, i moli Gospoda da im podari zdravlje i ispuni želje.

Na ovaj dan, vjeruje se, treba oprati ikone. Naime, vjerovanje kaže da se danas ikone iznose iz kuća i peru, odnosno brišu krpom pokvašenom svetom vodom. Vjeruje se da će se onom ko to ne uradi, te godine oduzeti ruke i noge.

Vjeruje se da Sveti Jovan stoji na strugi Jovanovoj tj. na ulazu u zagrobni život i propušta duše umrlih. Smatra se zaštitnikom pjevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta.

Sveti Jovan je, prema predanju, umro kada mu je bilo više od 100 godina. Do tada je mnoge preobratio u hrišćanstvo, a njegova glavna parola: „Volite jedan drugog“ postala je jedno od glavnih načela hrišćanstva koje se sačuvalo do današnjih dana.