Postoji veliki izbor figara i presa za uvijanje kose.

Neki imaju šnalu, dok se drugi aparati sami okreću kako bi vam uvili kosu na najbolji način. Takođe se razlikuju po cijeni, jer možete investirati u one do nekoliko stotina KM (kao što su profesionilni uređaji) ili njihove znatno jeftinije verzije. Pa, kako znati u koji je najbolje da investirate? Pripremili smo vam vodič koji će vam olakšati kupovinu nove prese ili figara za uvijanje kose, ali vas i naučiti na koje sitnice treba da obratite najviše pažnje.

1. Materijal

Generalno su najbolje ploče od keramike ili turmalina, jer ravnomjerno raspoređuju toplotu na kosu i ispuštaju negativne jone zbog kojih je kosa sjajna. Lagana podloga takođe označava da neće biti neprijatnog čupanja.

2. Veličina valjka

Ukoliko birate figaro, treba da znate da što je veći “valjak” – to bolje. Veći uređaji će napraviti čvršće spirale, dok će sve ispod 3 cm praviti opuštenije. Ukoliko je vaša kosa kratka (do ramena i kraća), onda je najbolje da investirate u manji uređaj kako biste pramenove lakše uvijali.

3. Temperatura

Većina pegli dolazi sa podešavanjima za toplotu (a neke čak imaju i mikročip koji kontrolišu i održavaju određenu temperaturu). Bilo da imate oštećenu kosu ili ne, nikada nemojte temperaturu podešavati iznad 200 stepeni. Imate hemijski tretiranu kosu? Držite se temperature između 95 i 120 stepeni. Tanka kosa koja se lako lomi može izdržati između 150 i 180 stepeni.