Banja Luka će biti domaćin Evropskog prvenstva osnovnih škola u odbojci 2020. godine, u kategoriji takmičara do 15 godina, odlučeno je na godišnjoj konferenciji ISF Europe, posebnog ogranka Međunarodne školske sportske federacije (ISF – International School Sport Federation), koja se održava u Larnaki na Kipru.

– Organizacija ovog takmičenja za nas predstavlja veliko priznanje od strane ISF-a jer su prepoznali dugogodišnji rad i zalaganje svih ljudi uključenih u organizaciju Malih olimpijsikh igara Republike Srpske – istakao je Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, koji je u ime Grada Banja Luka predstavio kandidaturu na navedenoj konferenciji.

Uz podršku Sonje Davidović, ministarke porodice, omladine i sporta, Igora Radojičića, gradonačelnika Banje Luke i velikog zalaganja predsjednika Saveza za školski sport Srbije Željka Tanaskovića, ovo takmičenje je dodijeljeno Banjoj Luci.

– Zahvaljujući tome, sljedeće godine oko 500 najboljih učenika i učenica u odbojci iz čitave Evrope takmičiti u gradu na Vrbasu. Svakako, puno nam je značila podrška Srbije na ovoj konferenciji, i što smo zajedno nastupili kao tim na ovako značajnom događaju za školski sport Banje Luke i Republike Srpske, jer će po prvi put, u našem gradu, nastupati reprezentacija Republike Srpske u školskom sportu – ističe Banjac.

Republika Srpska je članica Međunarodne školske sportske federacije (ISF), koja je priznata od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta i punopravni je član Generalne asocijacije internacionalnih sportskih federacija (GAISF – Global Association Internacional Sport Federation).