Čovjek je evolucijom razvio kompleksan fiziološki osjećaj ne samo potrebe za hranom, već i potrebe za određenom vrstom hrane.

Nažalost, često jedemo iz pogrešnih razloga, pa na ovaj ili onaj način, čovjek prosječno godišnje pojede jednu tonu hrane. Da bismo shvatili kako treba jesti, najvažnije je znati zašto to činimo. Jedemo kako bismo tijelu osigurali potrebnu energiju, proteine, minerale, vitamine te vodu. Sad kada znamo zašto jedemo, trebali bismo znati i kako to pravilno činiti.

Postoje namirnice koje imaju  pozitivan uticaj na naše tijelo, ali treba znati da se u nekim situacijama njihova upotreba ipak ne preporučuje. Jedna od takvih namirnica je grejp.

Grejp je prava bomba ljekovitih materija koje djeluju preventivno. Bogat je vitaminima A i C, te manjom količinom minerala poput kalcijuma, fosfora i kalijuma. Razlikujemo crveni i bijeli grejp – crveni sadrži pet puta više vitamina A od bijeloga. To je agrum bogat bioflavonoidima koji zajedno sa vitaminom C jačaju slabe desni, arterije i kapilare. Uz navedene sastojke, to je voće koje sadrži i mnogo folne kiseline, nužne za rast ćelija, pa je grejp izuzetno važan za djecu i mlade u razvoju.

Grejp možemo nazvati pravim lijekom za naše tijelo, jer pomaže kod tegoba s venama, jača imunitet, pospješuje proizvodnju hormona, sprečava infekcije i prehlade, pročišćuje crijeva i stabilizuje crijevnu floru, pomaže kod snižavanja tjelesne težine.

Voće je koje se može konzumirati na razne načine. Zbog kiselo-gorkog ukusa ga djeca, koja bi ga posebno trebala konzumirati, ne vole, ali tu dolazi do izražaja velika količina vode u grejpu pa ga možete istisnuti, jer u soku ostaje većina hranjivih sastojaka.

Ali, ako je sok još uvijek kiselkast, preporučuje se napraviti mješavinu od slađeg soka od naranče i soka od grejpa. Kora grejpa se može skuvati na laganoj vatri za 20 minuta, te se taj čaj upotrebljava za liječenje smrzotina, jer uspostavlja cirkulaciju krvi do oštećenih tkiva. Gorke sjemenke, osobito njihov ekstrakt, poznat su prirodni antibiotik i antiseptik koji sprečava razvoj bakterija, virusa i buđi, pa se upotrebljava kao konzervans nekih namirnica. Pektin grejpa snižava količinu holesterola u krvi, pa bijelu kožicu ispod kore valja konzumirati, a ne odvajati.

Ništa pretjerano nije dobro, pa tako ni konzumacija grejpa. Grejp ili sok od grejpa mogu biti opasni po zdravlje u kombinaciji sa lijekovima, jer grejp može pojačati djelovanje lijeka do te mjere da se čini da je bolesnik uzeo prekomjernu dozu lijeka, dok je u drugim slučajevima djelovanjem naringina, materije koja se nalazi u grejpu, došlo do smanjene apsorpcije lijeka iz krvi.

Profesor Pertti Neuvonen, farmakolog na univerzitetu u Helsinkiju, dokazao je da konzumacija soka od grejpa i tableta protiv glavobolje može dovesti do ubrzanog rada srca, lijekovi protiv alergija i grejp mogu izazvati smetnje u radu srca. Uz te, postoji još nekoliko kombinacija na koje bi trebalo obratiti pažnju, jer mogu negativno uticati na čovjeka.

Djevojke koje koriste kontracepcijske pilule takođe moraju biti oprezne, jer konzumacija grejpa u većoj količini može oslabiti djelovanje pilula.