Sve više ljudi pati od suve kose, jer na njeno zdravlje, a zbog toga i izgled, utiče sve od zagađenja vazduha do loših navika u ishrani.

Besomučno bojenje i stilizovanje kose takođe može kosi oduzeti dosta prirodnog ulja i nutrijenata, čineći da ona izgleda suvo i beživotno. Iako je najbolji lijek prevencija, možete da pomognete svojoj suvoj i oštećenoj kosi da se oporavi nanošenjem maske za dubinsko omekšavanje, koju možete i sami da napravite. Jedna od takvih maski jeste maska od hibiskusa, odlična za održavanje zdrave i sjajne kose.

Pošto je bogat vitaminima A i C, kao i aminokiselinama, hibiskus može da se bori s gubitkom kose i ubrza njen rast. Osim toga, njegova pjenasta i ljepljiva priroda omekšaće kosu i učiniti je živahnom.

Za maske za kosu možete da koristite i cvjetove i listove hibiskusa. Kad pripremate ove maske, dodajte i druge sastojke koji su blagotvorni za kosu, kao što je sjeme piskavice i jogurt.

Donosimo recept za masku s hibiskusom i jogurtom, koji kosi daje sjaj, a dobar je i za borbu protiv peruti.

Sastojci:

8-10 svježih cvjetova hibiskusa

3-4 kašike jogurta

1 kašika meda

nekoliko kapi esencijalnog ulja ruzmarina (nije neophodno)

Priprema:

Odstranite stabljiku i čašični listić (zeleni dio na kom je smješten cvijet) od cvjetova, i pažljivo ih operite.

Stavite cvjetove u avan.

Dodajte 3-4 kašike običnog jogurta. Istucajte sadržinu dok ne dobijete konzistenciju glatke paste. Možete da dodate i malo vode da poboljšate strukturu.

Prebacite pastu u činiju, dodajte med i dobro promiješajte.

Možete da dodate i nekoliko kapi esencijalnog ulja ruzmarina, ali nije neophodno. Ulje ruzmarina pomaže u rastu kose.

Vaša maska spremna je za upotrebu.