Mast se može koristiti za liječenje bronhitisa, otitisa, angine, otoka, opekotina, modrica, otvorenih rana, kao i niza ženskih bolesti, hemoroida, pa čak i gangrene…

Nakon što se recept za ovu mast pojavio na jednoj popularnoj ruskoj stranici alternativne medicine, svi su poludjeli za njim.

Ova mast se stavlja pred spavanje i ostavlja se da djeluje preko noći.

Ukoliko mast stavljajte na zglobove, obavezno ih nakon mazanja umotajte.

Mast se može koristiti za liječenje bronhitisa, otitisa, angine, otoka, opekotina, modrica, otvorenih rana, kao i niza ženskih bolesti, hemoroida, pa čak i gangrene.

POTREBNO VAM JE:

  • jedno jaje,
  • 400 ml biljnog ulja (na primjer kantarionovog) i
  • komadić pčelinjeg voska (oko 60 grama).

Skuvajte jaje i izvucite žumance, bjelance vam ne treba. Izgnječite žumance na tacnici, a u emajliranu šerpicu sipajte ulje. Dodajte i vosak, pa stavite na laganu vatru i sačekajte da se vosak istopi. Kad se bude čulo “pucketanje”, uzmite žumance i prstima bacajte po malo u ulje sa voskom, mrvicu po mrvicu. Ulje će početi da pjeni, pa budite spremni da brzo uklonite šerpicu sa vatre.

Kada se ulje smiri, ponovo ga vratite na šporet. Nastavite da dodajete žumance do kraja, stalno miješajući kašikom. Smjesa će promijeniti boju i postati tamno braon. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Procijedite kroz gazu ili cjediljku sa sitnim sitom. Ostatke (mrvice žumanceta) bacite.

Kada se mast ohladi, staviti je u staklenu teglu i zatvorite poklopcem. Mast čuvajte u frižideru, najduže 10 mjeseci.