Ako ste se našli u situaciji da ste umjesto platinaste sjajne plave kose dobili spaljenu kosu koja više sliči slami – ne očajavajte! U ovom članku saznaćete sve potrebne informacije kako biste imali tu svilenkastu kosu koju ste prvobitno htjeli.

Obnavljanje kose nakon blajhanja je dugotrajan proces, stoga imajte strpljenja i pružite svojoj kosi najbolji mogući tretman. Ne morate plaćati skupe tretmane u salonima ako se dovoljno posvetite svojoj kosi i pravilno je njegujete.

Postoji nekoliko metoda i preparata koji vam mogu pomoći pri obnavljanju kose, a u nastavku teksta saznajte kako obnoviti spaljenu kosu.

Zašto blajhanje isušuje kosu?

Blajhanje kose neizbježno oštećuje kosu, barem u maloj mjeri. U nastavku ćemo razjasniti zašto i kako prilikom blajhanja dolazi do isušivanja i oštećenja kose.

Do oštećenja dolazi zato što sam proces blajhanja uključuje hemijsko uklanjanje melanina iz kose pomoću izbjeljivača. Kada se izbjeljivač nanese na kosu, dolazi do hemijske reakcije (oksidacije) koja rezultira svjetlijom kosom.

Izbjeljivač za kosu (nije isto što i izbjeljivač koji koristite u domaćinstvu) sadrži sastojke koji su u najvećoj mjeri zaslužni za oštećenje, a to su vodonikov peroksid, amonijak i lužina. Ti sastojci uzrokuju otvaranje kutikula i oticanje kose, čime kosa postaje podložnija isušivanju i pucanju. Zbog oticanja blajhana kosa, takođe, najčešće izgleda kao da je puna volumena.

Osim toga, kod pretjeranog blajhanja izbjeljivač razgrađuje masne kiseline na dlaci što je  čini suvom i daje joj izgled „spaljene kose“.

Kućni pokušaji blajhanja u kratkom vremenskom roku s previše izbjeljivača najčešći su uzrok „spaljene“ kose. U najgorem slučaju može vam početi ispadati kosa, pa je postupak blajhanja najbolje prepustiti profesionalcu.

Iako se već spaljena kosa ne može regenerisati u potpunosti, postoje metode kojima možete potaknuti rast nove zdrave kose i pomoći u obnovi oštećenih dlaka.

Kako obnoviti kosu nakon blajhanja

U ovom dijelu saznaćete kako obnoviti kosu prirodnim putem. Prije ikakvih tretmana, potrebno je poduzeti korake koji će umanjiti štetu na kosi i pospješiti djelovanje maski i tretmana na putu obnove kose. Neke nužne navike koje morate promijeniti su sljedeće:

 • Rjeđe koristite šampon – perite kosu rjeđe nego inače kako biste pomogli kosi da zadrži vlažnost. Preporučeno je maksimalno 3 puta sedmično prati kosu, a prvih 24 – 48 sati od blajhanja nemojte uopšte prati kosu. Takođe, nastojte prati kosu u mlakoj vodi, a ne vrućoj.
 • Izbjegavajte toplinu na kosi – preporučuje se izbjegavanje upotrebe bilo kakve topline na kosi, a to uključuje peglanje i feniranje. Pegle za kosu, figaro i fenovi isušuju kosu, te je mogu dodatno spaliti i oštetiti. Ne morate se u potpunosti odreći tih preparata, ali za najbrže i najdjelotvornije obnavljanje kose nastojte ih što rjeđe koristiti.
 • Promijenite šampon – običan šampon može dodatno oštetiti vašu kosu. Prilikom pranja kose obavezno koristite regenerator. Ako možete, kupite pročišćavajući regenerator za kosu ili koristite blagi šampon. Prilikom odabira šampona izbjegavajte sastojke kao što su sulfati, mineralno ulje, hlor ili formaldehid. Šampon na bazi kokosovog ulja je dobar odabir. Kod plave kose često se preporučuje i upotreba ljubičastog šampona, jer ne oštećuje dodatno kosu, a pomaže uklanjanju žutog pigmenta. Ipak, takav šampon ne hidratizira vašu kosu pa je potrebno koristiti i regenerator.
 • Promijenite četku za kosu – važno je da vaša četka za kosu ima oble rubove, a ne oštre kako bi što manju štetu nanosila za vrijeme četkanja. Prilikom četkanja, budite nježni i strpljivi – počnite od dna kose i polako raščešljavajte prema vrhu. Izbjegavajte četkanje kose dok je mokra.
 • Izbjegavajte hlor – ako se kupate u bazenu, zaštitite blajhanu kosu kapicom ili držite glavu iznad vode. Isperite kosu odmah nakon kupanja kako biste je zaštitili od hemikalija.

Preporučuje se i da češće posjećujete frizera za skraćivanje vrhova kako biste redovno uklanjali ispucale i nezdrave dijelove kose. Šišanje nezdrave kose trebalo bi se obavljati minimalno dva puta godišnje.

Osim toga, možete napraviti i male promjene u prehrani kako biste potaknuli obnovu kose. S obzirom na to da su dlake sastavljene od proteina, povećani unos proteina u tijelo može pomoći rastu zdrave kose. Nadalje, dovoljan unos željeza doprinosi zdravom izgledu kose, dok vitamin C pospješuje apsorpciju željeza i potiče proizvodnju kolagena.

Maska za oštećenu kosu

Kod oštećene kose maske za kosu su neophodne, jer istovremeno njeguju i obnavljaju kosu pa je poželjno da ih uvedete u svoju dnevnu ili sedmičnu “beauty” rutinu. Preporučuje se primjena maske za kosu barem jednom nedjeljno, bilo da se radi o kupovnoj ili „domaćoj“ masci. Ako želite kupiti masku, potražite one koje sadrže keratin.

Jedan od proizvoda koji zasigurno imate kod kuće, a može vam pomoći u obnovi kose je maslac. Možete umasirati malu količinu maslaca u tjeme i isprati nakon 30 minuta.

Osim maske preporučuje se i upotreba ulja za kosu. Kupite kvalitetno ulje za kosu i nanosite ga svakodnevno te nakon pranja kose od tjemena do vrhova kose. Prirodna ulja koja se preporučuju za kosu su:

 • kokosovo ulje,
 • maslinovo ulje,
 • ulje argana,
 • ulje jojobe,
 • ulje šipka.

Kokosovo ulje je vrlo važna namirnica koju možete koristiti za izradu maske ili zasebno kao ulje za kosu. Osim što hidratizira kosu, jača kosu i vraća joj njenu vitalnost.

U nastavku možete saznati kako napraviti masku za obnovu kose kod kuće, sa sastojcima koje vjerovatno već imate.

Maska od avokada i žumanjka

Žumanjak je bogat proteinima koji su potrebni vašoj kosi uništenoj od blajhanja, dok avokado sadrži masne kiseline koje kosi trebaju za obnavljanje.

Za ovu masku trebaće vam jedan zreli avokado i jedan žumanjak.

Priprema maske:

 1. Očistite avokado i zgnječite meso iznutra tako da nema grudica.
 2. Dodajte žumanjak i sve dobro pomiješajte.
 3. Nanesite smjesu na mokru kosu i dobro je umasirajte.
 4. Ostavite masku da djeluje na kosi 20 minuta.
 5. Isperite hladnom vodom (nikako toplom, jer će vam se jaje „skuhati“ na kosi).

Maska od kokosa i piva

Iako vam pivo vjerovatno nikad ne bi palo na pamet kao sastojak za masku, vrlo je nutritivno kada se radi o obnovi kose. Hmelj i slad iz piva djeluju obnavljajuće na kosu, dok maltoza i saharoza mogu pomoći u zatezanju kutikula kose.

Za izradu ove maske potrebno vam je pola šalice piva od hmelja i pola šalice kokosovog ulja.

Priprema maske:

 1. Izlijte pivo u zdjelu za miješanje i čekajte da se pjena slegne.
 2. Dodajte kokosovo ulje pa promiješajte sve zajedno.
 3. Nanesite masku na kosu od vrhova prema korijenu i pustite da djeluje 40 minuta.
 4. Isperite kosu šamponom u mlakoj ili hladnoj vodi.

Maska od maslinovog ulja i kokosa

Maslinovo ulje pomaže jačanju kose i sprječava njezino lomljenje. U kombinaciji s kokosovim uljem čini vrlo snažnu masku za kosu.

Za ovu masku potrebna vam je šoljica kokosovog ulja i jedna supena kašika maslinovog ulja.

Priprema maske:

 1. U zdjeli pomiješajte kokosovo i maslinovo ulje.
 2. Uzmite dio maske u ruke i umasirajte ulje u kosu.
 3. Kada na cijelu kosu nanesete masku, stavite kapicu za tuširanje i pustite masku da djeluje 30 do 40 minuta pa isperite kosu.

Maska od banane, meda i jogurta

Banane su bogate vitaminima i proteinima za kojima vaša spaljena kosa žudi. Jogurt, osim što njeguje i jača kosu, ima blago pročišćavajuće djelovanje. Med djeluje antibakterijski i vlaži kosu.

Iako je ova bogata maska izrazito potrebna vašoj kosi, prilikom ispiranja moraćete se posebno posvetiti uklanjanju komadića banane iz kose.

Sastojci:

 • 1 banana,
 • ¼ šoljice meda,
 • ½ šoljice jogurta (punomasnog).

Priprema maske:

 1. Zgnječite bananu u zdjeli.
 2. Dodajte druga dva sastojka banani i sve dobro promiješajte.
 3. Nanesite masku na kosu i ostavite je da djeluje 30 minuta, a potom isperite.