Ovsene pahuljice sa mlijekom ili voćem su jedna od omiljenih opcija za doručak. Međutim, dokazano je i da blagotvorno djeluje na kožu. Mi ćemo vam pokazati kako da napravite jednostavan sapun sa malo ovesene kaše. A sa dodatkom latica nevena ne možete pogriješiti.

Dobar sapun od ovsene kaše može pomoći u zaštiti kože, hrani je i uklanja mrtve ćelije kože. Možete ga napraviti na više načina, a mi vam donosimo najjednostavniji.

Za ovaj njegujući sapun vam je potrebno:

  • 1 blagi hidratantni sapun,
  • 3 do 4 kašike ovsenih pahuljica,
  • 1 kašika meda,
  • 1 kašika suvih listova nevena i
  • 4 do 5 kašika vode.
  • (Malo bademovog ulja za modlice i par kapi vama omiljenog eteričnog).

Sameljite ovsene pahuljice u električnom mlinu, ali pazite da ih ne usitnite previše, da ih ne pretvorite u prah.

Narendajte sapun u šerpicu, dodajte 4 do 5 kašika vode i stavite da se kuha na pari. Ne dopustite da se stvore balončići, niti da smjesa ukuva. Potrebno je samo da blago otopite sapun.

Sada dodajte med, sve pomiješajte i još par minuta ostavite na pari da se sve dobro sjedini.

Kada je smjesa spremna, sklonite je sa vatre, postepeno dodavajte 3 do 4 kašike usitnjenih, izmljevenih ovsenih pahuljica, latice nevena i eterična ulja i sve dobro još jednom pomiješajte.

Sa ovom smjesom možete se igrati. Možete u smjesu za vaš njegujući sapun dodati kozijeg mlijeka za mekšu kožu ili ekstrakta vanilije ili cimeta za drugačiji miris.

Kada ste formirali svoju smjesu za sapun, sipajte je u modle (to recimo može biti tava za mafine sa manjim kalupima ili manje limene konzerve). Modle morate nauljiti bademovim ili maslinovim uljem. Ostavite smjesu u modlama 4 sata.

Kada se mješavina malo učvrstila, izvadite polugotove sapuniće iz modli (ukoliko ne koristite silikonske modlice, sapuniće izvadite uz pomoć nožića, pažljivo) i ostavite ih na papiru da se u potpunosti stegnu, na suhom i prohladnom mjestu. (Sapunići bi tako trebali da odstoje i do 3 sedmice). Kada su spremni, upakujte ih u lijep ukrasni papir i možete ih pokloniti dragoj osobi.

Ovaj sapun je dobar za čišćenje lica, a može i ublažiti svrab poslije ujeda insekata ili kod problema sa suhom kožom.