Hajlajter je posljednjih godina postao jedan od “obaveznih” kozmetičkih proizvoda. Uz pravilno nanošenje može „podići“ lice i dati mu svjež izgled.

U ovom članku saznaćete kako odabrati hajlajter, kakvih sve ima na tržištu, ali i kako sami možete napraviti ovaj proizvod kod kuće.

Hajlajter za lice

Kada se koristi na licu, hajlajter se dodaje na samom kraju kozmetičke rutine. Nanesite puder kako i inače nanosite, dodajte puder u prahu, bronzer i rumenilo (ako ih koristite), a zatim i hajlajter u maloj količini.

Hajlajter se na lice nanosi mekanim kistom na nekoliko mjesta lica koja se žele naglasiti.

Najpopularnije mjesto je ipak iznad jagodica lica, nikako na obraz ili ispod obraza. Ovom metodom se podiže cijelo lice (pogotovo jagodice), ali važno je ne pretjerivati s količinom hajlajtera.

Ostala mjesta na licu na koja se hajlajter može nanijeti su sljedeća:

  • Usna – hajlajterse može nanositi iznad gornje usne ili na Kupidov luk kako biste postigli puniji izgled usana.
  • Obrve – stavljanje hajlajtera tik ispod obrve doprinosi budnijem izgledu, ali i pomaže definisanju oblika obrve.
  • Oči – za „budniji“ izgled takođe možete nanijeti hajlajterna unutarnji dio oka.
  • Nos – kako bi dobili uži izgled nosa, možete nanijeti malo hajlajtera uzduž nosa. Neki preferiraju naglasiti nos i doprinijeti suženom izgledu na način da stave tačkicu hajlajtera tačno na vrh nosa.
  • Brada – hajčajter se može nanijeti na sredinu brade što doprinosi cjelokupnom “make up” izgledu i naglašava konture. Hajlajter na bradi takođe doprinosi naglašavanju donje usne.
  • Čelo – na sredinu čela nanosi se hajlajter kako bi se dodatno naglasilo konturisano lice.

Hajlajter za tijelo

Veliki ljetni hit su i hajlajteri za tijelo. Najčešće se radi o losionima i uljima koji imaju šljokice, pa time naglašavaju dijelove tijela na koje ih nanesete. Ponekad imaju i bronzani ton čime tijelu daju i preplanuli izgled.

Mogu se nanositi na ramena i područje ključne kosti kako bi dekolte dobio poseban izgled, a uz hajlajter za tijelo mogu vam zablistati i noge.

Neki od poznatijih hajlajtera za tijelo na našem tržištu su Olival zlatno ulje (50 ml, oko 30 KM) i Nuxe Huile Prodigieuse (100 ml, oko 70 KM).

Ako ne želite izdvajati novac za ovaj proizvod, hajlajter za tijelo možete napraviti i sami kod kuće. Za pripremu vam je potrebno samo vaše omiljeno ulje za tijelo (npr. bademovo ulje ili ulje za bebe) i hajlajter u prahu. Ako nemate hajlajter, možete koristiti bronzano ili šljokasto sjenilo. Dodajte koliko god hajlajtera želite – u zavisnosti od željenog intenziteta rezultata.

Hajlajter zdrobite i dodajte u ulje. Prije svake upotrebe protresite bočicu. Ako želite, u mješavinu možete dodati i malo ulja za sunčanje kako biste istovremeno dobili i zaštitu od sunca.

Kako odabrati hajlajter?

Vrlo je važno kakav hajlajter koristite kako biste postigli najbolje rezultate. Nisu svi hajlajteri za svakoga, a biraju se po tonu kože i po vrsti tj. konzistenciji. Uvriježeno je pravilo da hajlajter bude dvije nijanse svjetliji od boje pudera koji koristite ili od tona vaše kože.

Izbjegavajte hajlajtere koji imaju prevelike (ili previše) šljokice. Takvi proizvodi vam mogu dati neprirodan izgled koji nije laskajući.

U nastavku saznajte kako odabrati hajlajterr prikladan za vašu kožu.

Kako odabrati hajlajter po vrsti?

Hajlajteri za lice se proizvode u formi praha, kreme ili u formi stika, a svaki od njih ima svoje prednosti.

Hajlajter u prahu idealan je ako želite dodati suptilan sjaj vašem licu, a pogotovo za one dane kada se odlučite na prirodan izgled. Uz ovaj proizvod možete „nadograditi“ sjaj do nivoa koju želite bez problema.

Ako želite glamurozni izgled, hajlajter u obliku kreme je baš za vas. Ovaj proizvod najbolje je nanijeti prstima ili spužvicom na kožu. Može se koristiti i za suptilan izgled na način da prvo nanesete hajlajter u kremi, a zatim nanesete puder.

Hajlajter u stiku odličan je odabir ako nemate puno vremena. Dovoljno ga je nanijeti na kožu i izblendati kistom, spužvicom ili prstom.

Kako odabrati hajlajter po tonu kože?

Ton hajlajtera koji će vam najviše odgovarati u zavisnosti od tona vaše kože:

  • Svijetli ton – blijedoj i svijetloj koži najviše odgovaraju hajlajteri sa srebrnim ili lila podtonom.
  • Srednje tamni ton – malo tamnijoj koži komplimentiraju tople boje s rozim ili breskvastim podtonom.
  • Maslinasti ton – kao i kod srednje tamne kože, maslinastoj koži najviše pašu rozi tonovi i boje šampanjca. Svakako izbjegavajte hladne tonove.
  • Tamni ton – tamnoj koži najviše pašu brončane boje i highlighteri s brončanim podtonom.