Trajni lak sve je popularniji tretman na koji se mnoge žene odlučuju iz praktičnih i dugotrajnih razloga. Uz današnji tempo života, većina nas ne stigne svake sedmice uzeti sat ili dva vremena za oblikovanje i uređivanje noktiju. Zato je izmišljen trajni lak kao manje štetna alternativa geliranim noktima. Ipak, mnogi se susreću s problemima kada je isti potrebno skinuti.

Trajni lak odličan je ako nemate vremena brinuti se o svojim noktima ili ih ne volite lakirati. Svima se barem jednom dogodilo da savršeno nalakiraju nokte, možda čak i više slojeva, a onda zapnemo za odjeću ili kakav predmet i sav trud uništimo. Ukoliko ste jedna od onih koja se odlučila na trajni lak, potrebno je znati ga očuvati, a zatim i skinuti ako nemate vremena za posjetu kozmetičkom salonu.

Kada govorimo o trajnom laku, riječ je o minimalno tri sloja laka, idealno četiri sloja za što duže trajanje. Prvo se nanosi baza, zatim dva sloja laka u odabranoj boji, a potom se stavlja završni sloj koji čuva boju i daje sjaj.

S tim da je trajni lak napravljen da traje, nije ga baš lako skinuti, te ga trljanje acetonom neće ukloniti. U nastavku saznajte kako ukloniti trajni lak, a da pritom najbolje moguće sačuvate nokte.

Skidanje trajnog laka

Prilikom skidanja neće pomoći odstranjivač laka koji možete kupiti u svakoj drogeriji. Za skidanje se opremite dobrom strugalicom za nokte i 100%-tnim acetonom. Nažalost, aceton će isušiti nokte i obavezno je dobro njegovati nokte nakon skidanja.

  1. Kako bi aceton uopšte mogao djelovati, potrebno je strugalicom skinuti zaštitni gornji sloj. Jednostavno stružite nokte dok ne matirate površinu nokte i uklonite sav sjaj, ali pripazite da ne oštetite sam nokat.
  2. Nakon što ste sve nokte matirali, uzmite 100%-tni aceton ili odstranjivač trajnog laka za nokte. Natopite pamučnu vaticu acetonom i prislonite je na nokat, zatim omotajte aluminijskom folijom.
  3. Foliju i aceton ostavite da djeluju 10-ak minuta. Uklonite foliju i vaticu, te lagano sastružite lak s nokta (on bi se već trebao početi guliti). Ako se lak ne može skinuti, ponovite postupak s folijom umjesto da ga jače stružete i oštetite.
  4. Postupak ponovite na svakome noktu dok u potpunosti ne uklonite trajni lak.

Nakon skidanja trajnog laka, nokti i kožica oko noktiju biće isušeni zbog dugotrajnog izlaganja acetonu. Kako biste ih što bolje oporavili, natopite ih u maslinovom ili nekom drugom hladno prešanom ulju, a sljedećih nekoliko dana posebnu pažnju obratite na hidrataciju noktiju.