Balzam od mrkve sadrži biljni ekstrakt koji aktivira proizvodnju melanina u koži za ujednačenu i prirodnu boju kože. Melanin se prirodno stvara u koži, a odgovoran je za zaštitu i tamnjenje kože.

Osim tamnjenjabalzam od mrkve ima jaka antioksidacijska svojstva i dubinski njeguje kožu.

Ukoliko želite da brže potamnite tokom izlaganja kože suncu i odlučite se za balzam od mrkve, preporučujemo korištenje balzama s prirodnim sastojcima, jer tako nećete kožu opterećivati nepotrebnim i štetnim hemikalijama.

Osim balzama, postoje mnoga ulja za ubrzano tamnjenje koja se sastavom često ne razlikuju toliko od balzama, osim što su u tečnom stanju i mogu se raspršiti pomoću pumpice.

Balzam od mrkve bogat je karotenoidima iz mrkve i oraha koji se najčešće koriste u prirodnim proizvodima za ubrzano tamnjenje kože.

Karotenoidi takođe imaju jaka antioksidacijska svojstva te će spriječiti oštećenje kože tokom izlaganja suncu, a svoj balzam ili ulje možete nanositi na kožu i nakon sunčanja kako biste je nahranili i spriječili isušivanje.

Recept:

– 50 g baznog ulja mrkve (macerat korijena mrkve)

– 40 g ulja oraha (ili neko drugo biljno ulje poput makadamije, nevena i sl.)

– 10 g pčelinjeg voska (žuti, prirodni)

– 1-2 čajne kašike organskog kakao praha za boju

– 10 kapi eteričnog ulja za miris (po izboru)

Balzam će nakon izrade biti podložan oksidaciji i gubljenju kvaliteta, te je najbolje pohraniti ga u posudu od tamnog stakla, plastike ili aluminija.