Naučite kako da preventirate svrab, bol, crvenilo, infekciju i druge komplikacije izazvane nepravilnim rastom dlake.

Urasla dlaka sasvim je bezazlena pojava, a može se javiti u bilo kom uzrastu nakon puberteta i obično zahvata dijelove tijela sa jačom dlakom poput bikini regije kod žena ili brade i vrata kod muškaraca.

Osobe sa kovrdžavim, čvrstim i debljim dlakama mnogo češće imaju problema sa ovim neprijatnim stanjem.

Urasla dlaka može da bude veliki estetski problem, posebno ukoliko se pojave ožiljci ili drugačija prebojenost regije. Ozbiljne komplikacije najčešće se javljaju u obliku kožnih infekcija, a u rijetkim slučajevima mogu se razviti keloidi (tumori nastali usljed bujanja fibroznog tkiva nakon neke povrede).

Šta izaziva urastanje dlake?

Glavni faktori urastanja jesu struktura i smjer rasta dlake, kao i metode njenog uklanjanja.

Kovrdžava dlaka ima oštar vrh kada se odsiječe, a ako se to učini blizu kože, lako može prodrijeti nazad kroz kožu i izazvati urastanje. Ukoliko se tokom brijanja koža previše zateže, odsječena dlaka može se povući nazad i nastaviti rast ispod površine kože.

Korišćenje brijača sa duplom oštricom još je jedan uzrok urastanja, jer prva oštrica povlači dlaku, a druga je siječe, nakon čega se dlaka uvlači ispod kože. Transfolikularna penetracija često se dešava i nakon čupanja pincetom, kada dio dlake ostane ispod površine kože.

Iako je u većini slučajeva urastanje dlake posljedica njenog agresivnog ili nepravilnog uklanjanja, dešava se da veća količina mrtvih ćelija kože blokira folikulrani otvor, zbog čega dlaka nastavlja rast ispod površine kože.

Simptomi

Nakon što dlaka prodre nazad u kožu, organizam je detektuje kao strano tijelo i dolazi do upalne reakcije, čiji su simptomi svrab, bol i osjetljivost cijele regije. Na površini kože primjećuje se crvena ili ružičasta izbočina sa naglašenim vrhom, kroz koju se nazire dlaka.

U većini slučajeva bubuljice se pojavljuju u rasponu od nekoliko dana do jedne nedjelje nakon uklanjanja dlake, a upala se pogoršava kako raste dlaka. Ponekad se infekcija razvija odmah nakon brijanja u vidu malih gnojinih bubuljica.

Kao posljedica infekcije mogu se razvijti pistule i rijetki apscesi. Mjesta urastanja mogu biti lokalizovana bilo gdje na tjelu, iako kod muškaraca obično nastaju na bradi, obrazima, vratu ili na tjemenu ukoliko se glava izbrijava. Za žene „kritične” regije su pazuh, pubični dio i noge.

Kada se treba obratiti ljekaru

Ukoliko je problem urastanja samo povremen, nema razloga za brigu. Međutim, kada se radi o hroničnoj pojavi, potrebno je potražiti ljekarsku pomoć. Žene koje imaju problem sa urastanjem dlaka, čiji je uzok pretjerana maljavost, trebalo bi da se konsultuju sa ljekarom i saniraju eventualni poremećaj koji izaziva pojačan rast dlaka, bilo da se radi o hormonskom disbalansu, policističnim jajnicima ili Kušingovom sindromu.

Liječenje

Iako se urasla dlaka u većini slučajeva oslobađa sama, mogu nastati komplikacije koje zahtijevaju intervenciju dermatologa. Ponekad je dovoljno umjesto čupanja ili brijanja koristiti kreme za depilaciju koje omekšavaju struktruru čvrste dlake.

U slučaju iritacije izazvane primjenom kreme za depilaciju, aplikuju se hidrokortizonske kreme.

Za uklanjanje izumrlih ćelija sa kože, dermatolog će prepisati retionoide, kojima se ujedno mogu odstraniti zadebljanja na koži i tamnije prebojena područja nastala kao posljedica uraslih dlaka.

Za kontrolisanje upalnih procesa koriste se masti na bazi korikosteroida.

Kod pacijenata sa simptomima sekundarne infekcije, kao što su pojava pistula (mjehurića ispunjenih gnojnim sadržajem) i apscesa (lokalnih gnojnih upala), u terapiju se moraju uključiti i antibiotici, bilo u vidu masti koje sprečavaju dalje širenje bakterija po oboljeloj regiji ili medikamenata za oralnu upotrebu.

Prevencija

Pravilno uklanjanje suvišnih dlaka najbolja je preventiva urastanja. Ukoliko se dlake skidaju brijanjem, obavezno ih treba nakvasiti i omekšati toplom vodom, uz primjenu gela za brijanje. Preporučuje se korišćenje brijača sa jednom oštricom, koji uvijek treba povlačiti u smjeru rasta dlake. Izbjegavati izbrijavanje i povlačenje kože tokom brijanja. Oštricu brijača isprati nakon svakog povlačenja, a po završetku je detaljno isprati alkoholom, osušiti i brijač odložiti na suvo mjesto.

Nakon brijanja na kožu aplikovati hladne komprese.

Depilaciju voskom prepustiti stručnom licu. Trajno uklanjanje dlaka laserom daje najbolje rezultate u prevenciji urastanja. Na ovaj način postiže se značajno smanjuje broja dlaka. Nedostatak ove metode jeste to što se mogu tretirati jedino tamne dlake. Ponekad se javlja prebojenost tretirane regije.

Druga mogućnost trajnog uklanjanja dlačice je elektroliza, kojom se ciljano uništavaju pojedinačni folikuli dlake, bez obzira na boju i strukturu dlake. Međutim, ova procedura daleko je sporija, bolnija i zahtijeva veći broj tretmana nego laserska depilacija.

Dermatolozi preporučuju redovno čišćenje i piling kože, specijalnim sunđerima i piling kremama, jer se jedino na taj način mogu skinuti mrtve ćelije sa kože, koje često ometaju normalan rast dlake.