Nije tajna da kozmetička industrija voli kokosovo ulje. Ono je veoma popularan sastojak skoro već čitavu deceniju i šanse su ravne nuli da će uskoro da bude zamijenjeno…

To je zato što kokosovo ulje ima nevjerovatne benefite za kožu i ljepotu. Koristi se umjesto hidratante kreme, odličan je čistač za kožu, a da li smo spomenuli koliko je jeftin?

Evo kakve sve primjene ima kokosovo ulje. Sigirni smo da ćete sljedeći put kada odete u prodavnicu potražti upravo ovo malo tečno čudo.

Hidrira lice

Ipak, kokosovo ulje se ne preporučuje svima, jer može može da zapušiti pore, ali ako vaša koža toleriše teška ulja i kreme onda je odličan način da hidrirate  kožu.

Ono povećava nivo vlage i pomaže koži da se vrati u život poslije isušivanja od sunca. Najbolje vrijeme za nanošenje je pred spavanje, jer će tako dugo ostati na koži, pa će ga ona iskoristiti na najbolji mogući način.

Osim toga, možete da ga dodate tečnom puderu za dnevnu hidriranost.

Ulje za masažu

Odličo je za masaže. Možete ga koristiti zasebno ili možete da ga pomiješate sa par kapi omiljenog eteričnog ulja.

Losion za tijelo

Preporučuje se nanošenje nakon kupanja, a posebno nakon brijanja, jer će umiriti kožu.

Skidanje šminke

Ako vam se ideja da ostavite kokosovo ulje na licu cijelu noć ne dopada, pokušajte da ga koristite kao sredstvo za uklanjanje šminke. Kokosovo ulje uklanja šminku i prljavštinu sa kože.  Koristite ga kao i svaki drugi skidač šminke. Natopite tufr uljem i pređite preko lica.

Piling

Pomiješajte kokosovo ulje sa kafom, krupnim šećerom ili morskom solju i imaćete najbolji pilng za tijelo. Ovakav tretman izvodite isključivo na tijelu, jer će biti previše agresivan za lice.

Spas za ispucale pete

Ispucale pete znaju da budu prava noćna mora i ponekad je teško otarasiti ih se. Kokosovo ulje je odlično za ovu namjenu. Namažite veliku količinu kokosovog ulja na stopala, umotajte ih u kesu i nakon toga obujte čarape. Prespavajte tako i ujutru ćete imati mekana i nježna stopala.

Ulje za ispucalu kosu

Ako se borite sa oštećenom i suvom kosom, utrljajte kokosovo ulje u kosu i krajeve. Ostavite tako nekoliko sati, a nakon toga isperite šamponom. Kokosovo ulje će vratiti vlažnost i sjaj kosi.

Zanoktice

Na isti način na koji kokosovo ulje hrani lice, tijelostopala i kosu isto tako je učinkovit i kod njege zanoktica. Umasirajte  malo ulja oko nokta, ostavite ga da stoji oko 10 do 15 minuta, a zatim operite sapunom i vodom.